Arhivă : Agenda de concert Înapoi

100% ROMANTIC - Concertul de închidere a stagiunii de la Sala Radio

Publicat: luni, 18 Iunie 2018 , ora 12.24

Vineri, 22 iunie, ora 19.00, Orchestra Națională Radio închide stagiunea de concerte (2017-2018) de la Sala Radio printr-un eveniment special pe care nu trebuie să îl ratați!

Sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL - care a colaborat cu artiști celebri precum Plácido Domingo, José Carreras, Anna Netrebko, Renée Fleming, Joyce DiDonato - veți asculta un concert 100% romantic, cu două dintre emoționantele capodopere ale romantismului muzical: Ceaikovski - Concertul nr. 1 în pentru pian și orchestră și Brahms - Simfonia nr. 1. Cunoscuta lucrare semnată de Ceaikovski va fi un prilej deosebit de a o aplauda pe DANA BORȘAN - solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio - pianistă cu o activitate artistică foarte variată ce înseamnă peste 900 de concerte și recitaluri în țară, dar și în Germania, Franța, Irlanda, Norvegia etc.

Povestea concertului de pian creat de Ceaikovski este una foarte controversată. Respins inițial de pianistul și dirijorul rus Nikolai Rubinstein - căruia se spune că Ceaikovski ar fi dorit să îi dedice lucrarea sa - concertul a devenit ulterior una dintre cele mai cunoscute și mai des interpretate partituri pentru pian compuse vreodată. În mod ironic, lucrarea care i-a produs poate cea mai mare suferință s-a dovedit a fi una dintre creațiile care i-au asigurat posteritatea lui Ceaikovski. Din cauza respingerii inițiale a concertului, compozitorul a dedicat lucrarea pianistului și dirijorului german Hans von Bülow, care a interpretat premiera absolută a lucrării în 1875, la Boston, în SUA!

În partea a doua a serii veți asculta Simfonia nr. 1 semnată de Brahms, despre care creatorul ei spunea că 21 de ani s-au scurs între primele schițe și definitivarea lucrării, în 1876. Același Hans von Bülow - de care se leagă premiera concertului lui Ceaikovski - a denumit simbolic partitura lui Brahms ca "a X-a simfonie de Beethoven". Există o strânsă legătură între tema principală din finalul simfoniei lui Brahms și cea din finalul Simfoniei a IX-a a lui Beethoven, fapt care nu este o întâmplare și nicidecum un plagiat cum au încercat să sugereze anumiți detractori, ci o intenție declarată a lui Brahms de a aduce un omagiu marelui Beethoven.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.