Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Horia Mihail revine la Sala Radio din București în turneul Pianul Călător

Publicat: vineri, 20 Aprilie 2018 , ora 14.46

"Turneul de anul acesta este un turneu extraordinar, «Best Of» Pianul Călător. «Alla Turca» de Mozart, «Sonata Lunii» de Beethoven, «Kinderszenen» de Schumann, «Rapsodia Română nr. 1» de Enescu - sunt convins că orice român a ascultat cel puțin o dată în viață aceste "șlagăre", chiar dacă, poate nu le-a băgat în seamă. Alegerea acestui repertoriu reprezintă chemarea mea către publicul lărgit, atât pentru cei neobișnuiți cu sălile de concert, cât și pentru melomanii adevărați. Este de fapt un îndemn la «unire», la uniunea într-o sală de spectacol a spiritelor celor prezenți. Oare nu sala de spectacol este singurul loc în care, neștiind absolut nimic despre cel de lângă noi, îl respectăm, îl tratăm cu considerație și ne bucurăm sufletele împreună, chiar dacă, cel puțin teoretic, acea persoană ar putea fi «adversarul» nostru din lumea profană? Eu unul cred că România viitorului centenar este nevoită de actuala situație să se îndrepte către acest tip de abordare, care nu are legătură cu ambiții și veleități personale, ci cu dezvoltarea armonioasă a unei națiuni." (Horia Mihail)

A treia parte a turneului Pianul Călător 2018 se deschide miercuri, pe 25 aprilie, la ora 19, la Sala Radio din București.

În perioada 9 aprilie - 7 mai 2018, celebrul pianist român susține 18 recitaluri în 17 orașe din țară. În a treia săptămână a turneului, după recitalul de la București, din 25 aprilie, transmis în direct de Radio România Cultural și Radio România Muzical, joi, pe 26 aprilie, începând cu ora 19.00, Horia Mihail va poposi la Teatrul Național din Caracal, unde se va întâlni cu unul dintre pianele călătoare, lăsat acolo de anul trecut, apoi se va opri la Sala Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești (Vineri, 27 Aprilie, ora 19), la Sala Capitol din Timișoara (Sâmbătă, 28 Aprilie, ora 18), la Teatrul Jean Bart din Tulcea, unde se găsește un alt pian călător cu care se va reîntâlni pianistul (Joi, 3 Mai, ora 19), la Sala Teatrelli din București (Vineri, 4 Mai, ora 19), și la Sinagoga din Bistrița (Luni, 7 Mai, ora 19).

Pianul Călător ediția a opta marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann și George Enescu. Programul muzical al recitalului cuprinde W. A. Mozart: Sonata nr. 11 în la major, KV 331/300i, Alla turca, L. van Beethoven: Sonata nr. 14, op. 27 nr. 2 în do diez minor - Sonata lunii, R. Schumann: Kinderszenen, op. 15, G. Enescu: Rapsodia I (prelucrare de G. Enescu). Amănunte pe www.pianulcalator.ro,

https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe
www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele și abonamentele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio se pot achiziționa online prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.


Itinerar turneul Pianul călător 2018

Luni, 9 Aprilie, ora 19 - Arad, Teatrul Ioan Slavici

Marți, 10 Aprilie, ora 19 - Oradea, Sala Filarmonicii

Miercuri, 11 Aprilie, ora 19, Alba Iulia, Casa de Cultură

Joi, 12 Aprilie, ora 19 - Deva, Sala Pro Arte

Vineri, 13 Aprilie, ora 19 - Sf. Gheorghe, Centrul de cultură Arcuș

Duminică, 15 aprilie, ora 19 - Brașov, Sala Patria

Miercuri, 18 Aprilie, ora 19 - Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu

Joi, 19 Aprilie, ora 19 - Roman, Casa de cultură

Vineri, 20 Aprilie, ora 19 - Suceava, Teatrul Matei Vișniec

Sâmbătă, 21 Aprilie, ora 19 - Tecuci, Ateneu

Duminică, 22 Aprilie, ora 19 - Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu

Miercuri, 25 Aprilie, ora 19 - București, Sala Radio

Joi, 26 Aprilie, ora 19 - Caracal, Teatrul Național

Vineri, 27 Aprilie, ora 19 - Ploiești, Sala Filarmonicii Paul Constantinescu

Sâmbătă, 28 Aprilie, ora 18 - Timișoara, Sala Capitol

Joi, 3 Mai, ora 19 - Tulcea, Teatrul Jean Bart

Vineri, 4 Mai, ora 19 - București, Sala Teatrelli

Luni, 7 Mai, ora 19 - Bistrița, Sinagoga


HORIA MIHAIL

Pianistul Horia Mihail a debutat în orașul său natal Brașov interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica "George Enescu" din București și cu Orchestra Națională Radio. "Subtilitatea ritmică și articulația atmosferei și a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primește foarte rar", se scrie în ziarul Boston Globe, după una din aparițiile sale.

După 14 ani de studii în România cu prof. Stela Drăgulin, la Brașov, și prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din București, Mihail a urmat cursurile Universității din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obținând diplomele de absolvire și de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani.

După ce a funcționat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii și membru al deja cunoscutei formații "Romanian Piano Trio" alături de violonistul Alexandru Tomescu și celistul Răzvan Suma cu care a susținut concerte de mare succes în țară și străinătate. Împreună cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee naționale de anvergură - sub titlul Music ON, iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. În urma acestor colaborări au apărut 3 CD uri de trio cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn și 3 CD-uri Stradivarius în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Virtuoso și Romantic.

În aprilie 2011, artistul a susținut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat "Pianul călător - Pe urmele lui Franz Liszt", care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape două luni în vara anului 2012 și un al treilea în 2013, care a fost dublat de un CD de studio Beethoven înregistrat la Sala Radio. În 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alături de Orchestra Națională Radio, cu lucrări concertante de Beethoven, Rachmaninov și Lutoslawski, iar în 2015 albumul solo Romantic, la aceeași Editură Casa Radio.

Horia Mihail a participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internațional "George Enescu", Festivalul internațional "Nopți pianistice" de la Chișinău, Festivalul Internaținal de la Ushuaia. Proiectul "Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri" l-a adus alături de violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru în fiecare an începând din 2011, iar proiectul "Cele trei dive" alături de celebrele cântărețe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu și Leontina Văduva la Iași, Cluj și Timișoara, în 2011.

Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare în fiecare an ce a urmat, printre alte proiecte solo și camerale, sunt Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru (www.duelulviorilor.ro), Flautul de aur/ Flautul fermecat (www.flautuldeaur.ro), alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro), alături de Gabriel Croitoru. Toate aceste initiative au continuat până în 2018.

În afara scenelor din România, în ultimii ani muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar și în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.

Impreuna cu violonistii Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, pianistul Horia Mihail a sustinut, cu prilejul Zilei Naționale a României doua recitaluri în două prestigioase sali de concert din SUA: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York si la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC.