Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert vocal-simfonic - dirijor Gabriel Bebeșelea. Primul concert al Filarmonicii de Stat 'Transilvania' din 2017

Publicat: miercuri, 18 Ianuarie 2017 , ora 11.51
Filarmonica de Stat "Transilvania" vă invită vineri, 20 ianuarie 2017, la primul concert din acest an, dirijat de Gabriel Bebeșelea.

Corul și Orchestra Filarmonicii vor interpreta lucrarea Schicksalslied (Cântecul destinului), de Brahms. Dirijorul corului este Cornel Groza. Scris pentru cor mixt și orchestră, Schicksalslied urmează îndeaproape Recviemului german, primele idei muzicale fiind notate în zilele imediat următoare primei audiții a acestuia, de la Bremen.

Programul serii va continua cu"Cântecele și dansurile morții", de Modest Mussorgski, compoziție orchestrată de Dmitri Șostakovici, prilej cu care baritonul Florin Estefan revine pe scena Colegiului Academic. Într-o perioadă umbrită de suferință și singurătate, Mussorgski a scris una dintre cele mai dramatice și originale lucrări ale perioadei romantice, Cântecele și dansurile morții.

Seara de vineri se va încheia cu "Dansurile Simfonice" de Rahmaninov. Cele trei Dansuri simfonice reprezintă ultima lucrare finalizată a lui Rahmaninov și singura pe care a scris-o în Statele Unite. Lucrarea este caracteristică stilului târziu al compozitorului, din perspectivă armonică și timbrală (Rahmaninov se concentrează, în mod deosebit, pe culoarea sonoră individuală a fiecărui instrument). Mai mult, ca în Simfonia a III-a, se resimte nostalgia pentru Rusia natală, dar și fascinația pentru cântul bisericesc.

Absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", unde a studiat cu Petre Sbârcea, Gabriel Bebeșelea a urmat ulterior cursurile de masterat ale Universității Naționale de Muzică din București, cu Horia Andreescu, în prezent fiind doctorand al aceleiași instituții, sub conducerea lui Dan Dediu. De asemenea, a urmat și cursurile de masterat ale Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, sub îndrumarea profesrului Mark Stringer.

La doar 28 de ani, Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca unul dintre "cei mai înzestrați dirijori ai României ultimelor decade" (Jurnalul Festivalului "George Enescu", 2011). Câștigător al Competiției de Dirijat "Lovro von Mataèiæ" de la Zagreb, Gabriel Bebeșelea este și deținătorul Premiului I la Concursul de Dirijat "Jeunesses Musicales" din 2010. Imediat după acest concurs, a fost numit dirijor principal al Operei din Iași, devenind cel mai tânăr șef de orchestră într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2013/2014, a fost numit Dirijor Invitat Principal la Filarmonica din Sibiu, al cărei dirijor permanent a devenit în stagiunea 2014/2015. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj, iar din această stagiune, Gabriel este Dirijorul Principal al Filarmonicii de Stat "Transilvania".

În 2014, Gabriel a primit Premiul pentru cel mai bun dirijor al Operelor Naționale Române. În luna decembrie a aceluiași an, a fost semifinalist al Competiției "Donatella Flick" organizată de London Symphony. În 2015, a fost selectat ca participant activ la cursurile a doi dirijori de renume mondial: Bernard Haitink (la Festivalul de la Lucerna) și Kurt Masur (Aurora Classical Festival).

Gabriel Bebeșelea colaborează frecvent cu Filarmonica "George Enescu", Orchestra Națională Radio, Opera Națională Română din București, Opera Maghiară din Cluj, Filarmonicile din Satu Mare și Târgu Mureș. Printre angajamentele următoare se numără colaborările pe care le va avea cu Filarmonica Națională a Rusiei, Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Filarmonica "Janaçek" din Ostrava, Orchestra Filarmonicii din Rostov, Orchestra Filarmonicii de Stat din Kazahstan, Orchestra Filarmonicii din Yaroslavl.

Baritonul Florin Estefan s-a născut la Oradea, în 1982. În 2004, a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universității din orașul natal, unde a studiat cu Alexandru Fărcaș și Gheorghe Mogoșan. Din anul al doilea de studenție, i s-a oferit postul de solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

A participat la numeroase competiții, dintre care amintim Concursul Internațional de Interpretare Vocală "Hariclea Darclée" (Premiul I), Concursul Național "Sabin Drăgoi" (Premiul I) și Festivalul Național al Liedului Românesc, unde a primit Premiul de Excelență pentru promovarea acestui gen.

În cariera sa, Florin Estefan a apărut pe numeroase scene atât din Romania, cât și din străinătate (Grecia, Austria, Italia, Belgia, Cehia, Irlanda, Japonia, Statele Unite, Australia și Marea Britanie).

Repertoriul său vocal-simfonic cuprinde Simfonia a IX-a de Beethoven, Cecilien Messe de Haydn, Recviem de Mozart, Petite Messe Solennelle de Rossini, Carmina Burana de Carl Orff, Recviem de Gabriel Fauré, Cântecele și dansurile morții de Modest Musorgski.

În 2006, Florin Estefan a interpretat rolul principal în versiunea filmată a operei Șeful de A. Sienberger și a jucat unul din rolurile secundare din filmul Transilvania al regizorului francez Tony Gatlif (film nominalizat la Festivalul Internațional al Filmului de la Cannes).

Vineri, 20 ianuarie, ora 19, Abonament 12

Colegiul Academic

Concert vocal-simfonic

Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Gabriel Bebeșeleadirijor

Florin Estefan bariton

Cornel Groza dirijorul corului

Johannes Brahms

Schicksalslied (Cântecul destinului), op. 54

Modest Mussorgski / Dmitri Șostakovici

Cântecele și dansurile morții

Serghei Rahmaninov

Dansuri simfonice, op. 45

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro și de la agenția de bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenților, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 - 14, Marți & Joi 12 - 18 și Vineri 10 - 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locația acestuia.