Arhivă : Agenda de concert Înapoi

SoNoRo Conac la Muzeul de Artă din Craiova

Publicat: vineri, 10 Iunie 2016 , ora 9.31

Ultimul concert SoNoRo Conac al lunii iunie va fi găzduit de Muzeul de Artă din Craiova, miercuri, 15 iunie, de la ora 18.00.

Programul va cuprinde lucrări de Ludwig van Beethoven, Zoltán Kodály, Jean Sibelius și Edward Elgar și va fi interpretat de Anna - Liisa Bezrodny (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Jan-Erik Gustafsson (violoncel).

Concertul va fi urmat de un cocktail.

Până la sfârșitul lunii septembrie, vor mai avea loc concerte SoNoRo Conac în următoarele clădiri de patrimoniu:

- Biserica Foritficată și Casa Kraus, Criț, județul Brașov (23 iulie 2016)

- Casa cu Blazoane, Chiojdu, județul Buzău (24 iulie 2016)
- Conacul Domniței Ralu, Chițorani, județul Prahova (25 iulie 2016)
- Biserica Fortificată, Ilieni, județul Covasna (29 iulie 2016)

- Casa de Oaspeți a Prințului de Wales, Valea Zălanului, județul Covasna (6 august 2016)


- Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, Cisnădioara, județul Sibiu (14 septembrie 2016)
- Cetatea Făgăraș, județul Făgăraș (15 septembrie 2016)

Cladirea ce găzduiește Muzeul de Artă din Craiova a fost contruită între 1898 si 1907 de către Constantin Mihail, unul dintre cei mai bogați oameni ai vremii. Arhitectul care s-a ocupat de planul construcției a fost Paul Gottereau, arhitectul Casei Regale și autorul unora dintre clădirile reprezentative construite la începutul sec. XX: Palatului Regal, Palatul Fundației Universitare "Carol I", Palatul CEC.

Construit în tendințele arhitectonice ale vremii, palatului îmbină elementele eclectice de stil cu rigoarea academismului francez și elemente de baroc târziu. Palatul a fost comparat cu Palatului Cheverny de pe Valea Loarei, recunoscut ca exemplu de echilibru și eleganță arhitectonică.

În 1936, Jean Mihail, ultimul reprezentant al familiei, moare, iar toată averea sa, inclusiv Palatul Mihail, este lăsată prin testament statului român. În 1954, clădirea este transferată în patrimoniul Sfatului Popular Orășenesc și devine sediu al Muzeului de Artă din Craiova.

În prezent, patrimoniul Muzeului este constituit din peste 8000 de lucrări de artă europeană și românească, găzduind printre cele mai ilustre nume ale picturii și sculpturii românești. Dintre acestea, cele mai valoroase piese sunt șase lucrări de Constantin Brâncuși: Vitellius, Cap de fată, Cap de băiat, Fragment de tors, Domnișoara Pogany și Sărutul.

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face doar pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

***

Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff - Manasia, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Conacul Hodoni de lângă Timișoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" din Iași, Biserica Evanghelică din Herina, - Muzeul Național "George Enescu" din București, Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia, Biserica fortificată / Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi-Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad, Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD - Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.