Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Symphonic meets Jazz pe scena Filarmonicii de Stat 'Transilvania'

Publicat: marți, 9 Iunie 2015 , ora 15.09
Stimați Parteneri, Dragi Prieteni ai Filarmonicii, Filarmonica de Stat "Transilvania" are plăcerea să vă invite vineri, 12 iunie 2015, de la ora 19.00, la un concert mult așteptat - "Symphonic meets Jazz", sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Elena Mîndru revine la Cluj-Napoca pentru întâlnirea dintre simfonic și jazz. Alături de orchestra simfonică a filarmonicii, vor fi prezenți pe scena Colegiului Academic și finlandezii Tuomas J. Turunen - pian, Eero Seppä - contrabass și Anssi Tirkkonen - tobe.

Din programul concertului fac parte lucrări de Adrian Borza, Răzvan Metea, Dan Variu, Sebastian Dumitrescu, Tuomas J. Turunen, Visa Oscar, Sampo Kasurinen, Alex Simu,

IMPORTANT: Tot vineri, de la ora 11:00, la Colegiul Academic va avea loc o repetiție generală a concertului, la care publicul este așteptat.

Născut în 1977 la București, Tiberiu Soare a absolvit Liceul Militar de Muzică "Iacob Mureșianu" din București, urmând ulterior cursurile Universității Naționale de Muzică din capitală, specializările Dirijat Orchestră (prof. Ludovic Bács și Petru Andriesei) și Tubă (prof. Ion Popescu). S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate, sub îndrumarea lui Horia Andreescu, și în cadrul cursurilor de măiestrie susținute de Alain Pâris și Adrian Sunshine. Între 2002 și 2006, Tiberiu Soare a fost cadru didactic asociat al Universității de Muzică, la secțiile de muzică de cameră și operă.

Activitatea dirijorală a lui Tiberiu Soare a început încă din 1999, muzicianul bucurându-se atât de aprecierile publicului, cât și de cele ale criticii de specialitate. A dirijat orchestrele Filarmonicilor din Brașov, Craiova, Satu Mare, Ploiești, Constanța, Bacău, Botoșani, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională Radio.

În anul 2002, Tiberiu Soare a înființat ansamblul de muzică contemporană Profil, cu care a realizat, doi ani mai târziu, premiera românească a operei Münchausen semnată de Dan Dediu. Cu aceeași formație, a debutat și în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", în 2005, și a imprimat două compact discuri cu muzică românească.

În 2005, a devenit dirijorul Operei Naționale din București, între 2007-2008 coordonând Studioul Experimental de Operă și Balet "Ludovic Spiess".

În vara anului 2012, Tiberiu Soare a fost numit dirijor al Formațiilor Muzicale Radio. În compania acestui ansamblu, dirijorul a realizat mai multe înregistrări, dintre care se remarcă cele două compact discuri cu soprana Teodora Gheorghiu și violoncelista Ophelie Galliard (Harmonia Mundi, 2010), concertul de la Expoziția Mondială de la Shanghai (2010) și cel din cadrul Festivalului Internațional de la Varna (2011).

În 2010, Tiberiu Soare a fost invitat la pupitrul London Philharmonic Orchestra, alături de soprana Angela Gheorghiu, eveniment urmat de apariții alături de Südwestfallischen Philharmonie și de Filarmonica "George Enescu" în Muscat, capitala Sultanatului Oman. În cadrul acestei stagiuni, dirijorul va concerta la Sala Pleyel (Paris), în compania Orchestre National de l'Île de France, alături de Angela Gheorghiu.

Născută în 1988 la Cluj, Elena Mîndru a studiat vioara și pianul, descoperind lumea jazzului la vârsta de 15 ani. Este absolventă a secției de Compoziție a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", unde s-a format sub îndrumarea profesorilor Cornel Țăranu, Adrian Pop, Peter Szeghö și Cornel Groza. În cadrul programului Nordic Master of Jazz, pe care l-a urmat ulterior, a avut ocazia să studieze în instituții ca Royal Academy of Music din Arhus, Royal College of Music din Stockholm și Academia de Muzică "Sibelius" din Helsinki, a cărei doctorandă este în prezent.

Elena Mîndru a avut ocazia să participe la workshop-uri cu vocalista Mary King, la Royal Academy of Music din Londra, apoi la un curs de jazz susținut de Darius Brubeck. Au urmat colaborări cu muzicienii de jazz Sorin Romanescu, Lucian Nagy, Andrei Tudor, Patrice Rushen, Will Kennedy, Darius Brubeck, Alfredo Paixao, Hans Vrooman sau Borislav Petrov.

Dintre numeroasele participări la festivaluri și concursuri din Europa, se remarcă, de departe, cea la Festivalul de Jazz din Montreux, unde Elena Mîndru a fost distinsă, în 2012, cu Premiul al II-lea (juriul a fost prezidat de Quincy Jones) și cu Premiul Publicului. În același an, a înființat casa de discuri EM Records, lansând albumul Romanian Christmas Stories (alături de Albert Tajti la pian, Dan Păcurar la saxofon, Daniel Dumitrana la contrabas și Grațian Silaghi la tobe).

În 2014, Elena a reprezentat România în cadrul European Jazz Orchestra, la Praga, și a beneficiat de o rezidență oferită de Arts Promotion Centre Finland la New York.

Compozitor și pianist din Helsinki, Tuomas Juhani Turunen a studiat jazzul la Academia "Sibelius" cu Jarmo Savolainen, Jukkis Uotila, Jim Beard și Seppo Kantonen. Este membru al mai multor ansambluri, cu care cântă în Finlanda și în alte țări europene. Este și semnatarul mai multor partituri și aranjamente pentru big band și formații mici de jazz. Printre ansamblurile cu care colaborează frecvent, se numără Tribute to Ella, Nina Mya, The Fifth Avenue și Big Band-ul Forțelor Aeriene Finlandeze.

Născut în 1988, Anssi Tirkkonen este unul dintre cei mai remarcabili tineri toboșari din Finlanda. Având reședința curentă în Helsinki, interpretează alături de Holger Marjamaa
Trio
, Uinuva, VOLA și The Rom Ensemble, condus de către câștigătoarea concursului Young Nordic Jazz Comets 2014, Elena Mîndru. Tirkkonen își continuă, de asemenea, studiile la departamentul de jazz al prestigioasei Academii de Muzică "Sibelius" cu Jukkis Uotila și Teppo Mäkynen.

Eero Seppä s-a născut în 1990 și a început să studieze chitara bas la vârsta de 11 ani. Descoperind, la scurt timp după aceea, contrabasul, a intrat în contact cu muzica de jazz. De atunci, Seppä a interpretat alături de numeroase formații, de la cele de muzică clasică la cele de jazz, în Finlanda și în Europa. A studiat muzica la departamentul de jazz al Academiei de Muzică "Sibelius", regăsindu-se pe scenă alături de formații precum AR Quartet, Koko Jazz Orchestra și Elena & The Rom Ensemble.

Vineri, 12 iunie 2015, ora 19, Abonament nr. 30

Colegiul Academic

Repetiție cu public - 12 iunie 2015 - ora 11


Symphonic meets Jazz

Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"


Tiberiu Soare dirijor


Elena Mîndru voce

Tuomas J. Turunen pian (Finlanda)

Eero Seppä contrabass (Finlanda)

Anssi Tirkkonen tobe (Finlanda)

În program lucrări de Adrian Borza, Răzvan Metea, Dan Variu, Sebastian Dumitrescu, Tuomas J. Turunen, Visa Oscar, Sampo Kasurinen, Alex Simu

Biletele se pot cumpăra de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenților, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 - 14, Marți & Joi 12 - 18 și Vineri 10 - 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locația acestuia.

20 lei preț întreg / concert

10 lei preț redus (elevi, studenți și pensionari) / concert

Prețul unui bilet pentru repetiția generală cu public este de 10 lei.

Atenție: În ziua concertului, Agenția de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

FILARMONICA DE STAT "TRANSILVANIA", P-ța Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca. Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12. Mail: office@filacluj.ro, publicrelations@filacluj.ro. Web: www.filarmonicatransilvania.ro.