Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 25 februarie 2016

Publicat: joi, 25 Februarie 2016 , ora 9.17

Bun găsit, în lumea repertoriului compus de Wolfgang Amadeus Mozart pentru duo-ul pian - vioară.

În septembrie 1777, tânărul compozitor și mama sa au pornit într-o lungă călătorie care avea să-i poarte la München, Mannheim și Paris.

La Mannheim, Mozart a început să scrie un ciclu de 6 Sonate pentru vioară, pe care l-a completat în 1778 la Paris prin lucrările KV 304 și KV 306.

Tot în timpul șederii la Mannheim, Mozart l-a cunoscut pe înstăritul medic olandez Ferdinand Dejean, flautist amator, care i-a solicitat să scrie trei Concerte pentru flaut precum și niște Cvartete. Compozitorul a finalizat doar două Concerte și două Cvartete. Există însă dovezi că și pentru Sonata KV 301 în Sol major pentru pian și vioară Mozart s-a gândit la Dejean. S-a spus că începutul lucrării, pe care l-ați ascultat în deschiderea rubricii, a fost gândit pentru flaut, apoi Mozart s-a răzgândit și l-a adaptat pentru flaut.

În afară de ultima, toate Sonatele cu număr de catalog de la 301 la 306 sunt scrise în două părți, iar Mozart compensează absența mișcării lente scriind finalul într-un tempo moderat. Însă, în mod excepțional, Sonata KV 301, din care ați ascultat fragmente din partea 1, este constituită din două mișcări Allegro. Iată și partea a 2-a.

Printre cele 6 Sonate din 1778 se află și tragica lucrare KV 304 în mi minor - singura compoziție mozartiană în această tonalitate. Aceasta este partea 1, Allegro moderato.

Tema sotto voce a Menuetului din partea a 2-a, cu o linie descendentă în bas, intensificată cromatic în cea de-a doua jumătate, aduce un aer de infinită melancolie.

Cu finalul Sonatei KV 304 în mi minor se încheie astăzi Ghidul melomanului începător. Pe curând!

Andreea Chiselev