Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 24 februarie 2016

Publicat: miercuri, 24 Februarie 2016 , ora 11.27

Bine v-am regăsit! Sper că vă amintiți, vorbim despre creația mozartiană timpurie pentru pian și vioară.

După ce tânărul compozitor de 8 ani dedicase un set de Sonate reginei Charlotte, urmează un ciclu scris pentru Prințesa Carolina a Olandei, fiica lui Wilhelm al IV, Prinț de Orania. Sonatele au fost scrise la Haga în 1766 și publicate ca op.4, astăzi purtând numerele de catalog Kochel de la 26 la 31.

A fost un fragment din Sonata K 26 în Mi bemol major, singura din acest set scrisă în 3 părți, celelalte având doar două mișcări. Iată acum și expresiva mișcare mediană, care se deschide în do minor.

Sonata mozartiană K 30 în Fa major se deschide cu un Adagio în care mâna dreaptă a interpretului trece constant peste stânga, punctând melodia în bas cu un interval de octavă. Acompaniamentul de la mâna stângă este în ritm de triolete care par să privească în timp spre cele din partea a II-a a Concertului pentru pian K 467 în Do major. Iată partea lentă din Sonata K 30. Dacă în primele exemple ați ascultat alături de vioară clavecinul, această versiune interpretativă este cu pian.

Rondo-ul final, adică partea a III-a a Sonatei K 30 de Mozart este scris în tempo de Menuet.

Ultima apariție a refrenului este întreruptă de un pasaj în care tema apare în tonalitate minoră, într-un expresiv Adagio. Acest fragment conduce spre finalul lucrării, aducând un neașteptat aer de lirism.

Cu finalul sonatei KV 30 de W A Mozart, vă reamintesc, în vârstă de 10 ani atunci când a compus acestă creație, se încheie astăzi Ghidum melomanului începător. Pe data viitoare!

Andreea Chiselev