Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 22 februarie 2016

Publicat: luni, 22 Februarie 2016 , ora 8.43

Bine v-am regăsit!

Călătoria noastră sonoră în lumea creațiilor camerale din perioada clasicismului muzical continuă!

Înainte să ajungem la Sonatele pentru pian și vioară de Beethoven, facem un popas în creația semnată în acest gen de Wolfgang Amadeus Mozart.

Primele Sonate pentru pian și vioară ale lui Mozart au fost compuse în timul unui turneu european la Paris, Londra și Haga, între 1763-1766. Leopold Mozart îi scria cu mândrie patroanei sale din Salzburg în februarie 1794, de la Paris: "Patru Sonate ale dlui Wolfgang Mozart sunt acum la tipar. Imaginați-vă ce impact o să aibă ele în lume când toți vor citi pagina de titlu, care anunță că sunt scrise de un copil de 7 ani!".

Ați ascultat fragmente din prima parte a Sonatei pentru pian și vioară KV 6 în Do major de Mozart.

După Paris, copilul minune a călătorit la Londra, unde, la câteva zile înainte de aniversarea lui de 9 ani, a apărut un nou set de Sonate, 6 lucrări în care instrumentul cu claviatură - atunci clavecinul, putea fi acompaniat de vioară sau flaut. O a doua ediție a fost publicată la scurt timp, conținând o parte opțională pentru violoncel, astfel încât piesele puteau fi cântate și ca trio-uri cu pian.

Sonatele cu numere de catalog de la 10 la 15 au fost dedicate Reginei Charlotte, soția lui George al III-lea. Mozart a fost primit la Casa Buckingam, acum Palat, de trei ori în timpul vizitei sale Londoneze, astfel încât compozitorul în vârstă de 8 ani a avut ocazia de a cânta noile sale Sonate pentru culpul regal. Cu siguranță începutul Sonatei KV 10 în Si bemol major a fost conceput pentru a arăta lejeritatea interpretativă a lui Mozart.

După o parte mediană Andante, Mozart aduce în finalul Sonatei KV 10 în Si bemol major pentru pian și vioară, la fel ca în multe creații timpurii în acest gen, Menuet și Trio.

Cu finalul Sonatei timpurii KV 10 pentru pian și vioară  de Mozart se încheie astăzi Ghidul melomanului începător. Pe data viitoare!

Andreea Chiselev