Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 18 februarie 2016

Publicat: joi, 18 Februarie 2016 , ora 9.59

Bine v-am regăsit, în lumea sonoră a lui Ludwig van Beethoven. Vorbim despre creația camerală și ajungem astăzi la Trio-urile de coarde.

În noiembrie 1792, compozitorul în vârstă de 21 de ani plecase din Bonn spre Viena, unde urma să studieze cu Haydn. Și asta s-a și întâmplat, așa cum rezultă și din plățile făcute de Beethoven spre maestru Haydn. Aceste lecții au continuat până când Haydn a plecat spre Anglia, în ianuarie 1794. Primele lucrări importante în genul Trio-ului de coarde au fost compuse însă independent față de lucrul cu profesorii cu care lucra, Beethoven pregătindu-și ca autodidact intrarea într-un mediu muzical considerat... dificil.

Trio-ul op.3 în Mi bemol major, din care ați ascultat fragmente din partea 1, a fost scris în cea de-a doua jumătate a lui 1795 și se remarcă prin inteligenta varietate ritmică și a texturilor sonore. S-a spus că structura în 6 părți a lucrării ar fi fost modelată pe recent publicatul Divertisment mozartian K 563 pentru trio de coarde, tot în Mi bemol major, dar se pare că Beethoven s-a exprimat sonor mai degrabă ca reacție... împotriva lui Mozart. Iată și un fragment din ultima parte a Trio-ului op.3, Allegro.

O altă creație beethoveniană pentru Trio de coarde este Serenada op.8 în Re major, scrisă între 1795-1797. În deschidere și în final se află un marș ce utilizează același material tematic. După două mișcări lente, încadrate de un menuet, Partea a 5-a a Serenadei este un vioi Allegretto alla Polacca, una dintre puținele poloneze care au supraviețiut timpului în perioada dintre Wilhelm Friedemann Bach și Chopin. Ultima a lucrării este o Temă cu 6 variațiuni, probabil singurul exemplu din creația pentru trio de coarde a lui beethoven în care se simte influența compozitorului și, poate,a profesorului Haydn.

Cu finalul Serenadei op.8 în Re major semnată Ludwig van Beethoven se încheie rubrica de astăzi. Pe curând!

Andreea Chiselev