Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 12 februarie 2016

Publicat: vineri, 12 Februarie 2016 , ora 14.40

Bine v-am regăsit, în lumea creațiilor camerale semnate Ludwig van Beethoven! Vorbim despre Trio-urile cu pian și ajungem astăzi la op.1 nr. 3 în do minor.

Va spuneam în edițiile precedente, care vă stau la dispoziție tot aici, pe site-ul nostru,  că Trio-urile op.1 sunt dedicate Prințului Karl Lichnovsky, pianist amator, în casa căruia au fost și prezentate pentru prima dată, Haydn fiind de față. Maestrul a fost încântat de primele două trio-uri, dar... pe cel de-al treilea, preferatul lui Beethoven, l-a considerat dificil de înțeles de publicul vienez.

Chiar dacă Haydn avea îndoieli cu privire la Trio-ul în do minor, această capodoperă de tinerețe în tonalitatea definitorie pentru Beethoven, a devenit una dintre cele mai populare creații camerale ale acestuia.

O muzică profund beethoveniană prin contraste abrupte, extreme, vehemență explozivă, dar și o frumusețe lirică întunecată.

Au fost fragmente din partea I a Trio-ului Beethovenian op.1 nr.3 în do minor. Partea a II-a, lentă, în mi bemol major, este un set de variațiuni pe o temă cu caracter solemn, care diminuează tensiunea acumulată în prima parte.

Cea de-a III-a parte , situate undeva între menuet și scherzo, se întoarce în lumea sonoră a tonalității do minor, plină de patos, cu fraze neregulate și puternice constraste dinamice.

Finalul Trio-ului op.1 nr. în do minor poartă indicația Prestissimo - foarte rapid - un tempo caracteristic tânărului Beethoven atunci când dorea să fie "extrem". Violență, agitație dar și tandrețe se regăsesc în această mișcare.

Cu ultimele pagini din Trio op.1 nr.3 în do minor din creația lui Beethoven se încheie astăzi Ghidul melomanului începător. Pe data viitoare!

Andreea Chiselev