Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 5 februarie 2016

Publicat: vineri, 5 Februarie 2016 , ora 9.04

Bine v-am regăsit, în lumea creațiilor camerale Beethoveniene! „Până la a încheia șirul Cvartetelor cu op.135, culminația recunoscută a acestui gen rămâne "Marea triadă" - în ordine cronologică op. 132 din 1825, op.130 din același an și op.131 din 1826, cu o unitate conceptuală vizibilă în amplitudinea arhitectonică, în tematică sau în trăsăturile de profunzime ale conținutului muzical”, remarcă Valentina Sandu-Dediu în volumul dedicat lui Beethoven. ”Cadrul cvartetului se lărgește în aceste lucrări la 5, 6 și 7 părți, iar alături de sonata clasică apare diferite forme muzicale sau piese de gen - din epoci anterioare, moderne sau venite din lumea operei - de la lied, temă cu variațiuni marș, dans german, coral, fugă, canon, până la recitativ, cavatină, uvertură”, menționează aceeași autoare. 

În forma originală, cu Marea fugă în final, acesta era cel mai amplu Cvartet beethovenian. Fuga a fost considerată inițial de neînțeles și de necântat, astfel încât Beethoven a fost determinat să o înlocuiască printr-o mișcare mai scurtă și mai ușoară.

Ascultând prima parte a Cvartetului op.130 în Si bemol major, foarte interesant este efectul misterios al grupului tematic secund, în Sol bemol major, un procedeu care va apărea și în Marea fugă op.133.

Întregul Cvartet beethovenian op.130 poate fi relaționat cu o partită de Bach. Așadar Beethoven se apropie în ultimele sale lucrări și mai mult de trecut.

Partea a doua este urmată de un rapid și scurt Scherzo în minor.

După o a treia mișcare delicată, în Re bemol major, urmează un Dans german, în Sol major, o tonalitate foarte îndepărtată de cea din partea precedentă, Re bemol major.

Apoi... o Cavatină melancolică, al cărei ultim sunet reprezintă începutul atât pentru Marea fugă, cât și pentru finalul compus ulterior de Beethoven.

Iată un fragment din marea fugă op.133.

Acum, ascultați și câteva pagini din finalul cu care Beethoven a înlocuit până la urmă Marea fugă. Această mișcare se pare că este ultima finalizată de Beethoven înainte de a stinge din viață.

Cvartetul op.130 de Beethoven a fost publicat pentru prima dată la Viena în 1827, iar premiera versiunii finale a avut loc pe 22 aprilie 1827, la o lună după dispariția compozitorului. Pe data viitoare!

Andreea Chiselev