Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 9 iunie 2015

Publicat: marți, 9 Iunie 2015 , ora 10.09

Bine v-am regăsit! Va amintiți sper că vorbim despre repertoriul muzicii pentru pian solo și am ajuns la creația titanului de la Bonn, Ludwig van Beethoven.

Anul 1809 reprezintă pentru acest compozitor o nouă cotitură stilistcă. Apare o împrospătare de concepție, în direcția vienez-romantică, de exemplu în Sonata Les Adieux.

Ultima etapă componistică a lui Beethoven aduce o direcție cu totul originală, prin 5 capodopere pianistice: Sonatele op.101, 106, 109, 110 și 111, scrise între 1816-1822. Sonatele au o complexitate din ce în ce mai mare, pianul este tratat simfonic.

Tratarea instrumentală din ultimele opusuri beethoveniene coincide cu emanciparea pianului cu ciocănele. Iată un fragment din monumentala Sonată op.106 Hammerklavier, denumită și ”Simfonia pentru pian”.

Pe lângă sonate, Beethoven a compus pentru pian și numeroase bagatele și variațiuni. Cea mai cunoscută bagatelă este fără îndoială Für Elise.

Cele 33 de Variațiuni pe o temă de vals de Diabelli compuse de Beethoven în 1823 reprezintă o creație model în acest gen, una dintre capodoperele beethoveniene târzii, alături de ultimele Cvartete și Simfonia a IX-a.

Atât pentru astăzi, continuăm să ascultăm exemple din repertoriul muzicii pentru pian data viitoare!

Andreea Chiselev