Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 4 iunie 2015

Publicat: joi, 4 Iunie 2015 , ora 11.10

Bun găsit! Continuă călătoria noastră în sonoritățile muzicii pentru pian și am ajuns la perioada clasicismului.

Trăsături generale sunt echilibrul formei și al expresiei, logica și profunzimea exprimării. Clavecinul este înlocuit treptat de pian, construit, așa cum sper că vă amintiți, pe principiul lovirii coardelor de ciocănele, nu ciupirii lor, ca la clavecin. În mod cert îi cunoașteți pe cei 3 mari reprezentați ai clasicismului muzical – Haydn, Mozart și Beethoven.

Joseph Haydn a trăit între 1732-1809. Ați ascultat, atunci când vorbeam despre repertoriul simfonic exemple din lucrările sale orchestrale, iar acum vorbim despre creațiile pentru pian solo. Haydn cunoștea bine sonatele pentru clavecin ale lui Carl Philipp Emmanuel Bach. Alături de acesta, a contribuit la cristalizarea genului de sonată în 3 părți. Haydn a scris pentru pian peste 50 de sonate.

Primele 19 dintre ele au fost compuse înainte de 1770. Iată partea a 3-a din Sonata cu nr.6 în Do major de Joseph Haydn.

După 1773, în Sonatele pentru pian scrise de Haydn se intensifică scriitura polifonică și apare adesea tema cu variațiuni.

Ultimele sonate pentru pian din creația lui Haydn sunt o sinteză a viziunii sale în acest domeniu, fiind totodată profetice pentru viitorul sonatei.

Atât pentru astăzi, pentru data viitoare v-am pregatit exemple din creația pentru pian a lui Mozart!

Andreea Chiselev