Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 27 aprilie 2015

Publicat: duminică, 26 Aprilie 2015 , ora 16.58

Bun găsit! Atingem astăzi un alt subiect muzical - notele melodice. Ele servesc, așa cum rezultă din denumire, la construirea melodiei. Din punct de vedere armonic, avem două categorii: note care fac parte din componența acordului - numite note reale și note care nu fac parte din acord - adică note melodice.

Acestă categorie include note de pasaj, broderii, întârzieri, apogiaturi, anticipații și echappee-uri. Vă voi explica și exemplifica pe rând. Pentru a înțelege mai bine, gândiți-vă la structura de bază, la scheletul unei construcții - aceasta este armonia, la care se adaugă elemente de legătură - pereții dar și elemente decorative. Aceasta ar fi melodia.


Să începem așadar cu notele melodice de pasaj. Ele fac trecerea treptată - ascendentă sau descendentă - dintre două note reale din acord.


Spre exemplu, acordul de treapta I din Do major este do mi sol. Aceasta sunt notele reale, iar dacă vrem să facem o trecere treptată între ele trebuie să adăugăm notele re și fa. Așadar În linia melodică do re mi fa sol, re și fa sunt note de pasaj.


Iată un exemplu din muzica lui Bach.

ubrica de astăzi a început cu Studiul op.10 nr.2 de Chopin, în care se remarcă notele de pasaj cromatice, adică mersul din semiton în semiton. Dacă nu ați remarcat, iată încă un fragment.

Urmează un exemplu cu note de pasaj cromatice din creația lui Schumann. Fiți atenți, ele sunt chiar la începutul fragmentului.


Notele de pasaj pot fi simple, așa cum apar, de exemplu, în Uvertura operei Don Giovanni de Mozart.... sau note de pasaj duble și triple - acestea formând acorduri de pasaj. Iată un exemplu din Sonata op.2 nr.3 pentru pian de Beethoven.


Atât pentru astăzi! Pe data viitoare, când vorbim despre alte tipruei de note melodice!


Andreea Chiselev