Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 20 aprilie 2015

Publicat: luni, 20 Aprilie 2015 , ora 10.10

Bine v-am regăsit, dragi melomani! Un nou capitol al Ghidului pe care vi-l propun de luni până vineri începe astăzi. După ce am vorbit despre sistemul tonal și raporturile dintre tonalități, ne îndreptăm atenția spre ritmul muzical!


Cuvântul ritm provine din limba greacă veche, având semnificația de curgere, trecere. Așadar ritmul reprezenta ideea de mișcare, de succesiune în timp a fenomenelor din natură sau diverse domenii ale activității umane. Noțiunea de mișcare nu este însă sinonimă cu cea de ritm. Ritmul presupune o mișcare organizată.

O definiție a ritmului aplicabilă în toate domeniile este prezentată, spre exemplu, de teoreticianul Victor Giuleanu în tratatul său dedicat ritmului muzical.


"Ritmul este succesiunea organizată în timp a tuturor elementelor, proceselor și fenomenelor - din natură, din societate, din viața psihică a omului."


Putem vorbi despre ritmul natural - mișcarea astrelor, succesiunea zi-noapte, a anotimpurilor, mareele, bătăile inimii, respriația și despre ritmul artistic.

Caracteristica principală a ritmului natural este periodicitatea elementelor sale - impulsurile se fac în natură la intervale de timp egale sau...aproape egale, nu au variație ritmică.

În schimb artiștii - poeți, scriitori, muzicieni, atunci când se folosesc de ritmul natural, transformă acest proces în trăiri personale - comunicând emoții.


Spre exemplu, Simfonia nr.101 "Ceasornicul" de Joseph Haydn, nu este o simplă redare a tic-tacului, ci o exprimare a personalității artistice a compozitorului.


Vom vorbi pe parcusul întâlnirilor noastre următoare despre timp, dar și despre metru - cel binar și cel ternar.


Ghidul melomanului începător se încheie cu o piesă foarte potrivită pentru tematica noastră actuală... I got rhythm de George Gerswhin. Pe curând!



Andreea Chiselev