Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 27 martie 2015

Publicat: vineri, 27 Martie 2015 , ora 9.09

Bine v-am regăsit, dragi ascultători! Serialul nostru despre sistemul tonal se încheie astăzi, nu înainte de a face o scurtă trecere în revistă a noțiunilor prezentate anterior și de a vorbi puțin despre relațiile dintre tonaltăți.

Tonalitatea este descrisă drept fenomentul interdependenței și gravitației sunetelor către un centru determinat, denumit tonică. Vă mai spuneam că pe fiecare dintre cele 12 sunete (adică do do# re re# mi fa și așa mai departe) se pot construi câte o tonalitate majoră și una minoră, rezultând un total de 24 de tonalități. Și că majorul este asociat de obicei cu emoțiile pozitive, cu bucuria, fiind plin de vigoare, masculin iar minorul sugerează de obicei tristețe, melancolie dau dramatism, fiind considerat un mod feminin.

Primul exemplu a fost în Do major, iar cel de-al doilea, în do minor. Ați observat că aceste două tonalități au aceeași tonică, do, iar modul este diferit. Acestea sunt tonalități omonime.

Iar dacă de la o tonică majoră vom coborî o terță mică, găsim relativa sa minoră. Spre exemplu Do major - la minor. Dacă dorim să aflăm relativa majoră a unei tonalități minore, trebuie să facem drumul invers. Adică urcăm o terță mică. De exemplu re minor… Fa major.

Am mai vorbit dățile trecute despre tonalitățile enarmonice - care sună la fel dar se scriu diferit.

Iată un scurt exemplu în Fa diez major…..și unul în Sol bemol major……

Serialul despre tonalitate se încheie aici, dar Ghidul melomanului începător revine cu o nouă tematică, noi informații și exemple cel puțin la fel de interesante începând din 20 aprilie!


Andreea Chiselev