Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 16 martie 2015

Publicat: luni, 16 Martie 2015 , ora 9.21

Bine v-am regăsit, dragi ascultători, într-o nouă călătorie sonoră! Ajungel astăzi la tonalitatea majoră cu 2 diezi la cheie - Re major. Cum am aflat armura acesteia? Coborâm un semiton de la tonica re și îl găsim pe do#. Aceasta este ultima alterație din armură. Ne reamintim ordinea cvintelor - fa do sol re la mi si, așadar armura lui Re major este constituită din fa și do diez.

A fost, la începutul rubricii, în tonalitatea Re major, un aranjament al cunoscutei Arii din Suita a III-a de Johann Sebastia Bach și urmează, din creația aceluiași mare compozitor, primele pagin din Concertul brandenburgic nr.5, scris tot în Re major.

23 dintre cele 104 Simfonii ale lui Joseph Haydn sunt scrise în Re major, aceasta fiind cea mai frecvent utilizată tonalitate în Simfoniile compozitorului clasic amintit. Iată un fragment din cea cu nr.104 în Re major "Cimpoul", ultima parte.

Tot din perioada clasicismului muzical vă ofer, în tonalitatea Re major, începutul părții a III-a din Concertul pentru vioară și orchestră de Ludwig van Beethoven.

Cea mai cuoscută piesă a compozitorului Johann Strauss tatăl, Radetzky-Marsch, cu care se încheie în mod tradițional concertul de Anul Nou de la Viena, este scrisă în tonlitatea Re major.

Iată, în Re major, și un Marș de Franz Schubert - Marșul militar nr.1.

Din creația lui Johannes Brahms vă ofer Dans ungar în Re major.

Rapsodia română op.11 nr.2 de George Enescu a fost compusă în tonalitatea Re major.

Ghidul melomanului începător se încheie astăzi cu un fragment din Simfonia I în Re major "Clasica" de Serghei Prokofiev. Pe curând!

 

Andreea Chiselev