Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 29 ianuarie 2015

Publicat: joi, 29 Ianuarie 2015 , ora 9.00

Bun găsit, dragi ascultători, astăzi în lumea sonoră a compozitorului rus Alexander Scriabin. A început să studieze pianul la vârsta relativ târzie de 10 ani, dar la 14 compunea deja asiduu. 2 ani mai târziu a intrat la Conservatorul din Moscova. Modelele sale timpurii au fost Chopin și Liszt, dar a început rapid să evite orice influențe pentru a-și dezvolta propriul limbaj muzical. A dorit să creeze sonorități care să stimuleze toate simțurile, prin alăturarea muzicii, cuvintelor, culorilor, aromelor și simțului tactil, creând o sinestezie a artelor. Scriabin fost de asemenea interesat de misticism, crezând, pe modelul Grecilor antici, că muzica poate transforma sufletul uman.

Scris într-o perioadă foarte scurtă înaintea căsătoriei sale, în 1897,  la vârsta de 24 de ani, Concertul în fa diez minor pentru pian și orchestră nu prefigurează filosofia și limbajul muzical pe care compozitorul le va dezvolta ulterior. Iată un fragment din p.1, Allegro, în care similitudinile celor două teme oferă o neobișnuită omogenitate.

În Concertul pentru pian și orchestră al lui Scriabin este evidentă influența lui Chopin. Orchestrația destul de nereușită a fost atribuită de compozitor lipsei de experiență, dar a fost cauzată probabil de graba compozitorului de a-și finaliza lucrarea înaintea nunții. A apelat la Nikolay Rimsky-Korsakov și Anatoly Lyadov pentru ajutor, dar în final a adus doar mici modificări orchestrației. S-ar mai putea crede că aceste dificultăți provin tot din inspirația de la Chopin, care a avut și el probleme în a orchestra Cele două concerte pentru pian, abandonând apoi definitiv muzica orchestrală.

Ascultați un fragment din partea a II-a Concertului în fa diez minor de Alexander Scriabin, o temă cu variațiuni, în care pianul se află adesea în dialog cu clarinetul. Deși în major, atmosfera este nostalgică

Scriabin își cânta adesea concertul pentru pian și orchestră, chiar și după ce a trecut din punct de vedere muzical și filozofic în sfere mai sofisticate. Lucrarea a fost apreciată și de Rahmaninov, care a dirijat un concert cu Scriabin solist în 1911 și a interpretat-o el însuși în memoria lui Scriabin, în 1915, anul în care s-a stins din viață. Acum, un fragment din partea a 3-a a Concertului pentru pian și orchestră de Scriabin.

Cu finalul Concertului în fa diez minor pentru pian și orchestră de Alexander Scriabin se încheie astăzi Ghidul melomanului începător. Pe data viitoare!

Andreea Chiselev