Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 23 ianuarie 2015

Publicat: vineri, 23 Ianuarie 2015 , ora 12.39

Bine v-am regăsit, dragi ascultători!

În prim plan se află astăzi din nou compozitorul rus Dmitri Șostakovich, mai exact Concertul său nr.2 pentru pian și orchestră!

Pentru Șostakovici, perioada ce a urmat morții lui Stalin în 1953 a fost una de relativă prosperitate și siguranță. A putut să înceapă să scrie lucrări care criticau în mod explicit asprimea și cruzimea regimului, precum și crimele comise împotriva umanității.

Cel de-al doilea Concert pentru pian și orchestră a fost scris în 1957 ca un cadou la aniversarea fiului său Maxim, care împlinea 19 ani și a fost solistul primei audiții. În urma acestei apariții scenice, Maxim Șostakovici a fost admis la Conservatorul din Moscova. Acest opus este considerat cel mai vesel și optimist din creația lui Șostakovici, "de o simplitate fermecătoare, cu spirit liber și căldură lirică", așa cum l-au descris criticii.

Prima parte, în formă de sonată, prezintă scriitura pianistică în octave care se va dovedi a fi definitorie pentru întreaga lucrare.

Simplitatea părții a doua din Concertul nr.2 pentru pian de Prokofiev este cuceritoare. Tema apare în minor la instrumentele de coarde, dar, într-o imagine comparabilă cu apariția soarelui, intrarea pianului se face în major, creând un moment de magie. Am putea crede că ascultăm de fapt pagini scrise de Rahmaninov

În Allegro-ul final din Concertul 2 pentru pian și orchestră, Șostakovici spunea că a arpegiile și alte formule melodice sunt citate din binecunoscutele exerciții ale lui Hanon. Includerea lor în concert a fost, tot conform compozitorului, singura modalitate de a-l face pe fiul său Maxim să le cânte.

Cu finalul Concertului nr.2 pentru pian și orchestră de Dmitri Șostakovici se încheie astăzi Ghidul melomanului începător. Pe data viitoare!
Andreea Chiselev