Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 20 ianuarie 2015

Publicat: marți, 20 Ianuarie 2015 , ora 8.54

Bine v-am regăsit, dragi ascultători! Vă propun o nouă întâlnire în lumea sonoră imaginată de Béla Bartók și vorbim despre Concertul său nr.2 pentu pian și orchestră. A fost compus între 1930 și 1931 și interpretat pentru prima dată de Bartók solist în 1933 la Frankfurt.

Asemeni altor lucrări scrise de Bartók în această perioadă, Concertul are o formă de arc. Două mișcări rapide, relaționate între ele încadrează un Adagio. Acesta este, la rândul său, construit ca o oglindă, având în centru o secțiune Presto.

Iată un fragment din partea I. Veți remarca virtuozitatea scriiturii pianistice și ritmica amintind de Stravinski, în special de Petrușka. Prinși însă în vâtloarea sunetelor pianului nu veți remarca probabil cu ușurință că întreaga secțiune de instrumentele cu coarde nu intervine deloc pe parcursul părții 1. Acest lucru reflectă atenția sporită acordată suflătorilor și percuției în primele decenii ale secolului 20.

Instrumentele de coarde intervin în partea a 2-a, Adagio. Apare un coral în cvinte perfecte, apoi pianul, acompaniat doar de timpani. Iată o asociere instrumentală care ilustrează preferința lui Bartók de a utiliza pianul ca extensie a familiei instrumentelor de percuție.

Iată și Secțiunea centrală a Părții a doua, Presto. Spre finalul fragmentului următor puteți asculta clustere. Un cluster sau ciorchine de sunete, în traducere din limba engleză, este un complex de sunete apropiate, apăsate în același timp. Dacă apăsăm, de exemplu, cu podul palmei, mai multe clape vecine simultan, putem crea și noi un cluster.

Partea a 3-a este o variație liberă a primei părți, încheind astfel structura simetrică a lucrării. Doar prima temă este complet nouă.


Cu finalul Concertului nr.2 pentru pian și orchestră de Bartók se încheie astăzi Ghidul melomanului începător. Pe data viitoare!


Andreea Chiselev