Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 14 ianuarie 2015

Publicat: miercuri, 14 Ianuarie 2015 , ora 9.55

Bine v-am regăsit, dragi ascultători! Facem astăzi un popas în lumea sonoră a lui Claude Debussy și vorbim despre o lucrare mai puțin cunoscută publicului larg, Rapsodia pentru pian și orchestră.

Dornic să-și definească propriul limbaj componistic și foarte critic la adresa lui însuși, Debussy s-a preocupat mult de impresia pe care această lucrare ar fi putut să o aibă asupra publicului și a retras fantezia chiar înainte de prima repetiție. Astfel încât, deși a fost compusă în 1890 și revizuită în 1909, lucrarea a fost cântată pentru prima dată în 1919 la Londra, la un an după dispariția lui Debussy, cu Alfred Cortot solist.

Fantezia are 3 părți, apropiindu-se de structura convențională a unui concert, deși Debussy a descris-o în corespondența sa cu Edgar Varese drept ”o bătălie aproape ridicolă între pian și orchestră”.

Prima temă a părții 1, în Sol major, este explorată mai întâi de flaute și oboaie, înainte de a fi încredințată pianului, care o dezvoltă.

Rolul pianului în Fantezia lui Debussy este mai mult de membru al ansamblului decât de solist. Partea a 2-a, un intermezzo liric în fa diez major, aduce un dialog plin de delicatețe între orchestră și pian, lent și profund expresiv.

Trecerea dintre părțile a doua și a treia din Fantezia lui Debussy se face fără pauză. Suntem introduși astfel într-un energic Allegro molto.

Ultimele pagini ale Fanteziei pentru pian și orchestră de CLaude Debussy încheie astăzi Ghidul melomanului începător. L-ați ascultat pe Jean-Efflam Bavouzet alături de Orchestra Simfonică BBC și dirjorul Yan Pascal Tortelier. Pe data viitoare!


Andreea Chiselev