Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 5 ianuarie 2015

Publicat: luni, 5 Ianuarie 2015 , ora 10.41

Bun găsit, dragi ascultători, în Noul An, în care vă doresc multe bucurii și multă muzică bună!

Călătoria noastră pe portativele scrise pentru pian și orchestră continuă în secolul 20 și ne oprim începând de astăzi la creația compozitorului rus Serghei Prokofiev. Foarte talentat și ca pianist, Prokofiev a plecat din Rusia revoluționară pentru a-și construi un renume de interpret virtuoz în vest. Apoi s-a întors ca maestru matur în țara sa, unde a apărut mai puțin ca pianist.

Prokofiev a scris pentru pian și orchestră 5 concerte, primul în 1911, în timpul studiilor sale la Conservatorul din St. Petersburg. Concertul op.10 în Re bemol major a avut premiera la Moscova în 1912, cu Prokofiev solist și i-a stabilit reputația. Evenimentul s-a bucurat de multă publicitate, iar în sală se pare că s-au aflat peste 3000 de ascultători.

Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Prokofiev este compus într-o singură amplă mișcare, în interiorul căreia se află însă structura repede – lent - repede.

Iată acum un fragment din secțiunea a 2-a Andante assai.

La câteva luni după premiera Concertului 1 în Re bemol major, Prokofiev și-a înscris lucrarea într-un concurs de interpretare desfășurat la Conservatorul din St. Petersburg. Câștigătorul urma să primească un pian de concert și premiul Rubinstein. Concurenții au ales să cânte Beethoven, Schumann sau Ceaikovski, iarProkofiev și-a cântat propriul concert. Și a câștigat.

În partea a 3-a veți reapare tema în Re bemol major din partea 1, ce oferă unitate construcției sonore.

Cu finalul Concertului nr.1 op.10 pentru pian și orchestră de Serghei Prokofiev se încheie primul Ghid al melomanului începător din acest an. Pe curând!

Andreea Chiselev