Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 12 decembrie 2014

Publicat: vineri, 12 Decembrie 2014 , ora 15.12

Bine v-am regăsit, și astăzi în lumea muzicii lui Camille Saint-Saëns. Sper că vă amintiți, vorbim despre Concertele pentru pian și orchestră ale acestui compozitor francez și am ajuns la ultimul dintre ele, cel cu nr. 5.

Despre Saint-Saëns vă mai spun că a început să citească, să scrie, dar și să compună la vârsta de 3 ani, iar la 11 ani debuta ca pianist concertist, oferind ca bis orice Sonată de Beethoven solicitată de public. Acest copil minune a devenit un pianist și organist apreciat la nivel internațional și, deși este cunoscut astăzi în special pentru lucrări precum Simfonia a 3-a cu orgă și Carnavalul animalelor, a publicat în cei 86 de ani de viață peste 300 de opusuri.

Saint-Saëns era pasionat de călătorii, iar Concertul său nr.5 în Fa major a fost compus în timpul unei vizite în Egipt, de unde și denumirea cu care a rămas cunoscut, Concertul "Egiptean". Prima audiție a avut loc în 1896 cu Saint-Saëns solist, marcând 50 de ani de la debutul său pe scenă, la Sala Pleyel din Paris. Despre concert, compozitorul spunea că descrie sonor un voiaj pe mare.

Partea a doua a lucrării cuprinde numeroase melodii exotice. După introducere, compozitorul folosește o melodie de dragoste pe care a auzit o în regiunea Nubia din sudul Egiptului.

Iată și un fragment din partea a 3-a a Concertului nr.5 în Fa major pentru pian și orchestră Egiptean de Camille Saint-Saëns, ce începe cu o mișcare în rafale a pianului, căruia orchestra i se alătură într-o temă vivace.

Iar acum, încheierea călătoriei prin care Saint-Saëns ne-a purtat în Concerul 5 pentru pian și orchestră. Fragmentele de astăzi au fost interpretate de Pascal Roge, Orchestra Philharmonia din Londra și dirijorul Charles Dutoit.

Pe data viitoare!

Andreea Chiselev