Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 25 noiembrie 2014

Publicat: marți, 25 Noiembrie 2014 , ora 9.26

Bine v-am regăsit, dragi iubitori ai muzicii!

Popasul nostru în lumea lucrărilor scrise pentru pian și orchestră în perioada romantismului muzical continuă în lumea lui Franz Liszt.

Un compozitor care, dacă ar fi trăit astăzi, ar fi avut un mare succes și în media, fiind nu doar un extraordinar pianist, ci și o prezență foarte atractivă. Tehnica sa pianistică l-a făcut să devină primul pianist superstar al secolului 19. Influențat în primele sale lucrări de Chopin și Berlioz, ambii asociați cercurilor muzicale ale Parisului, Liszt a atins apogeul creației după ce s-a retras de pe scenele de concert, în 1848, la vârsta de 37 de ani, uimind pe toată lumea. Gândiți-vă ce impact ar fi putut avea acest eveniment în presa de astăzi.

Primul Concert pentru pian scris de Liszt a fost început în anii 1830, când compozitorul avea 19 ani, și, după multiple revizuiri, interpretat pentru prima dată în 1855, cu Berlioz dirijor.

A fost un fragment din partea 1 a Concertului nr.1 pentru pian și orchestră în Mi bemol major de Franz Liszt, care a devenit un model pentru pianiștii-compozitori.

Între lirismul părții a 2-a și bravura părții finale, apare un Scherzo.

Iată și partea a 4-a a Concertului nr.1 pentru pian și orchestră de Liszt.

Cu acest fragment din finalul Concertului nr.1 în Mi bemol major pentru pian și orchestră de Franz Liszt se încheie astăzi Ghidul melomanului începător !

Pe data viitoare, pentru o nouă întâlnire în lumea sonoră a lui Liszt !

Andreea Chiselev