Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 21 noiembrie 2014

Publicat: vineri, 21 Noiembrie 2014 , ora 11.14

Bun găsit, dragii mei! Suntem în lumea muzicii lui Frederic Chopin!

Vorbim despre opusurie sale pentru pian și orchestra și ne oprim astăzi la Concertul nr.2 în fa minor, care a fot scris de fapt primul dintre cele două lucrări în acest gen, dar poartă acest număr datorită datei la care a fost publicat.

Este mai bogat în contraste decât Concertul nr.1 și i-a fost de mare folos lui Chopin la începuturile carierei. L-a prezentat publicului pentru prima dată în martie 1830 și a ocupat de asemenea locul de onoare în programul cu care Chopin a debutat la Paris, în 1832. Aceasta este partea 1 a Concertului nr.2 în fa minor.

Concertul în fa minor al lui Chopin a lăsat o impresie produndă și asupra altor muzicieni ai vremii. Franz Liszt era foarte entuziasmat în special de partea a doua a spunand ca este "de o perfecțiune aproape ideală, expresia sa fiind fie radiantă, fie de un patos duios".

După prima audiție a Concertului nr.2 pentru pian și orchestră de Chopin la Paris, în 1832, criticul Francois Joseph Fetis nota: "Avem aici un tânăr care, fără a-și lua modele, a găsit, dacă nu un mod de a revitaliza complet muzica pentru pian, ceva ce a fost de mult căutat, adică o abundență de idei originale ce nu pot fi regăsite în altă parte. Beethoven a compus muzică pentru pian, dar aici vorbesc despre muzică pentru pianiști, și cred că inspirația domnului Chopin aduce o schimbare de formă care poate influența considerabil în viitor această artă".

Aceste cuvinte ale criticului Fetis s-au dovedit profetice, pentru că Chopin a influențat nu doar pianistica secolului 19, dar și, prin utilizarea cromatismelor, cursul muzicii. Iată și partea a 3-a a Concertului nr.2 în fa minor de Frederic Chopin.

Cu finalul Concertului nr.2 în fa minor pentru pian și orchestră de Frederic Chopin se încheie astăzi Ghidul melomanului începător! Pe data viitoare!

Andreea Chiselev