Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 5 noiembrie 2014

Publicat: miercuri, 5 Noiembrie 2014 , ora 8.23

Bun găsit, dragi ascultători!

Ne aflăm în perioada clasicismului muzical, în lumea concertelor pentru pian și orchestră și am ajuns la ultimele creații în acest gen semnate Wolfgang Amadeus Mozart.

Începem cu cel cu numărul 24, în do minor. Dintre cele 27 de Concerte ale lui Mozart, doar cel cu numărul 20 mai este scris într-o tonalitate minoră.

Concertul pentru pian nr.24 este singurul în care compozitorul introduce și oboaie și clarinete. De fapt, este lucrarea concertantă pentru pian în care Mozart utilizează cea mai amplă orchestră.

Sfărșitul anului 1786 a fost o perioadă foarte aglomerată pentru Mozart, care plănuia să viziteze în curând orașul Praga pentru reprezentații ale operei Nunta lui Figaro. Se pare că a cântat Concertul nr.25 în Do major la Viena pe 5 decembrie 1786, la o zi după ce finalizase partitura lui. Iar la o zi după acest concert se pare că a pus bara dublă de final a Simfoniei nr.38, care a fost cântată la Praga în luna ianuarie a anului 1787.

Acest opus a devenit foarte cunoscut, dar Concertul pentru pian cu nr.25, compus în aceeași perioadă a fost neglijat. Când Arthur Schnabel a cântat lucrarea împreună cu Orchestra Filarmonicii din Viena în 1934 s-a spus că este prima dată când Concertul nr.25 este cântat în acest oraș de la interpretarea ce fusese oferită de Mozart în urmă cu 147 de ani. Doar după cel de-al doilea Război Mondial se poate spune că acest Concert și-a ocupat locul în repertoriul de gen și a fost recunoscut ca o capodoperă.

Ascultați acum un fragment din partea I a Concertului 25 în Do major de Mozart.

Concertul pentru pian nr.26 în Re major de Mozart a fost scris în 1788. Cunoscut cu numele Concert al Încoronării, pentru că lucrarea a fost cântată de Mozart când Leopold al 2-a a devenit Împărat, în 1790 la Frankfurt. Iată un fragment din partea a III-a.

Ultimul concert pentru pian care a ieșit din penița lui Mozart este cel cu numărul 27 în Si bemol major. A fost început în 1788, în aceeași perioadă în care scria ultimele trei simfonii. Însă spre deosebire de partiturile acestora, se pare că Mozart nu prea avea inspirație pentru Concertul pentru pian, deoarece schițele inițiale ale lucrării au fost puse deoparte timp de aproape 3 ani. A fost finalizat la începutul anului 1791 și interpretat de compozitor în postură solistică în luna martie a aceluiași an. Se pare că în programul concertului respectiv cânta și soprana Aloysia Lange, de care Mozart fusese îndrăgostit, asta înainte de a se căsători cu sora Aloysei, Constanze. Iată un fragment din partea a III-a a Concertului nr.27 în Si bemol major de Mozart.

Mozart a scris de asemenea Rondo-uri pentru pian și orchestră dar și Concerte pentru două și trei piane și orchestră! Despre acestea însă vorbim data viitoare!

Andreea Chiselev