Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 4 noiembrie 2014

Publicat: marți, 4 Noiembrie 2014 , ora 23.43

Bine v-am regăsit, dragi ascultători! Sper că vă amintiți, suntem în lumea sonoră a lui Mozart, mai exact a Concertelor sale pentru pian și orchestră - lucrări de referință ale acestui gen în perioada clasicismului dar și în întreaga istorie a muzicii.

Concertul cu nr.21 în Do major a fost scris în 1785, la aproximativ o lună după ce Mozart, în vârstă de 29 de ani, finalizase Concertul precedent, nr.20 în re minor. Până la moartea sa prematură aveau să mai treacă 6 ani. Concertul nr.21 este unul dintre cele mai cunoscute și frecvent cântate și înregistrate din creația lui Mozart. Iar după finalizarea acestei lucrări a urmat în cariera compozitorului o perioară extrem de aglomerată, dar și presărată de succes.Ascultați un fragment din partea 1 a Concertului nr.21 în Do major.

În 1967, partea a 2-a a acestui Concert a fost utilizată pe coloana sonoră a filmului suedez Elvira Madigan, uitat astăzi, dar care a făcut la acea vreme ca lucrarea lui Mozart să fie un adevărat hit.

Următorul concert al lui Mozart, cel cu nr.22 în Mi bemol major, ultimul dintre cele 3 compose în anul 1785 la Viena, este mai puțin cunoscut. Se remarcă însă, de exemplu, prin orchestrația cu bogate culori ale suflătorilor de lemn, fiind de altfel primul concert pentru pian în care Mozart utilizează clarinetul.

Ghidul melomanului începător se încheie astăzi cu un alt opus de Mozart care se bucură de succes pe scenele muzicale ale lumii, Concertul nr.23 în La major, scris în 1786, în perioada în care urma să aibă loc premiera operei Nunta lui Figaro.

Atât pentru astăzi, pe data viitoare, când veți asculta exemple din ultimele concerte pentru pian ale lui Woflgang Amadeus Mozart!

Andreea Chiselev