Arhivă : Ghidul melomanului începător Înapoi

Ghidul melomanului începător - 30 octombrie 2014

Publicat: joi, 30 Octombrie 2014 , ora 14.22

Bun găsit, dragi iubitori ai muzicii!

Călătorim pe portativele scrise de-a lungul secolelor pentru pian și orchestră și am poposit pentru moment în lumea clasicismului muzical.

Concertele pentru pian și orchestră ale lui Wolfgang Amadeus Mozart sunt creații importante ale secolului 18, reprezentând forma în care genul s-a dezvoltat de la Johann Sebastian Bach prin fiii săi Carl Philipp și Johann Christian, ajungând la o sinteză între partea solistică și cea orchestrală.

Mozart și-a scris primele concerte pentru pian cu număr de opus ca derivate din alte compoziții ale sale, în 1767. Iar prima sa tentativă de a scrie un concert fusese la vârsta de 4 sau 5 ani. În Salburg, în perioada adolescenței, Mozart a scris mai multe concerte pentru pian, apoi următoarele au fost compuse la Paris și ultimele 17 la Viena, în principal pentru uzul propriu al compozitorului în concertele pe care le organiza aici.

Iată un fragment din concertul pentru pian nr.1 în Fa major de Mozart.

Iar acum, tot un fragment din primele concerte pentru pian semnate Wolfgang Amadeus Mozart, cel cu numărul 4 în Sol major.

Cea de-a doua jumătate a sec 18 a adus schimbări considerabile pentru instrumentele cu claviatură, clavecinul fiind treptat înlocuit de fortepiano, strămoșul pianului modern, capabil să redea nuanțe care nu puteau fi obținute la clavecin.

Cu acest fragment din Concertul pentru pian și orchestră nr.8 în Do major de Wolfgang Amadeus Mozart, partea a 3-a se încheie astăzi Ghidul melomanului începător. Pe data viitoare, când ne reîntâlnim în lumea concertelor scrise de Mozart pentru unul dintre cele mai iubite instrumente muzicale - pianul.

Andreea Chiselev