Arhivă : Recomandări Înapoi

Sir Antonio Pappano - Invitatul 'Poveștilor de succes ale muzicii'

Publicat: sâmbătă, 21 Octombrie 2017 , ora 12.02

Se spune adesea despre dirijori că sunt specia cu cea mai lentă perioadă de maturizare din întreg ecosistemul muzical; că un șef de orchestră ajunge să atingă deplinul potențial al capacităților sale de exprimare relativ târziu, după unele voci chiar după vârsta de 70 de ani. Însă nu vă lăsați înșelați de aparențe și, mai ales, evitați capcana comparației cu noi, ceilalți: pentru că, în cazul dirijorilor, timpul se lasă dilatat în favoarea lor și, astfel, în beneficiul nostru, al publicului, combustibilul-minune fiind chiar energia muzicii. Este, și aceasta, o posibilă explicație a modului miraculos în care entuziasmul unor mari șefi de orchestră nu se diminuează odată cu trecerea deceniilor, dimpotrivă: ei continuă cu o pasiune sporită chiar față de anii tinereții, dincolo de motivații precum faimă sau succes financiar. O forță discretă și de neoprit îi determină să continue, așa cum se întâmplă și cu Sir Antonio Pappano, dirijorul concertelor de la Sala Mare a Palatului din 21 și 22 septembrie 2017, din festivalul"Enescu", atunci când a condus Orchestra și Corul Academiei Santa Cecilia din Roma. Concerte cu muzică de Ceaikovski, Enescu - Simfonia a III-a și, în a doua seară, cu monumentala Simfonie a II-a "Învierea" de Gustav Mahler.

Antonio Pappano are, la vârsta de 58 de ani, reputația reconfortantă de a fi unul dintre cei mai valoroși dirijori de operă ai momentului: din 2002, de altfel, este director muzical al Operei Regale "Covent Garden" din Londra. O somitate în Marea Britanie (unde a fost înnobilat în 2012 și unde Societatea Filarmonică Regală i-a decernat Medalia de Aur), artistul este la fel de legat, prin originile familiei, de spațiul italian, ocupându-se, tot ca director muzical dar și dirijor principal, din 2005, de Orchestra Academiei Santa Cecilia. Pappano continuă să rămână, în paralel, și un pianist desăvârșit, partenerul de recital la care visează, fără îndoială, orice solist de operă.

Cu prilejul revenirii la București, în Festivalul "Enescu", am stat de vorbă, prin telefon, mai întâi într-o dimineață de mijloc de august; o discuție despre formele spiritualității, Mahler, viziuni asupra adaptării la cele mai diverse cerințe acustice, despre Angela Gheorghiu și, dincolo de cuvinte, despre vocația de a fi muzician. Am completat, apoi, discuția față în față, în dimineața zilei de 22 septembrie, în holul Sălii Palatului.

Antonio Pappano, așadar, invitat al "Poveștilor de succes ale muzicii", de la Radio România Muzical, în trei duminici succesive din 22 octombrie, ora 17,00. 

text-align: justify;">

Ștefan Costache