Arhivă : Recomandări Înapoi

Există răspuns la întrebarea: unde se află Lipatti acum?

Publicat: vineri, 17 Martie 2017 , ora 15.29

Reușim să explicăm aproape totul cât se poate de obiectiv - mai puțin acele câteva chestiuni care nu prea au soluții în rational și asupra cărora, oricum, nu ne aplecăm decât în rarele ocazii când suntem constrânși: sensul lucrurilor, originea lor, coerența, armonia sau lipsa de noimă a lumii pe care se întâmplă să o contemplăm ca martori. Și, pe măsură ce urci scara argumentației logice a ceea ce te înconjoară, realizezi că te apropii de o zonă, eterată și blând enigmatică, a paradoxurilor care coexistă în armonie: lumina e atât corpuscul, materie, cât și undă, adică energie în sens pur, imaterial; universul - un infinit născut, la propriu, din nimic; timpul - măsura a toate, cel care nu poate fi întors dar care se simte diferit după viteza cu care îl trăiești.

Muzicalitatea reprezintă un alt fapt pe cât de concret, pe atât de inefabil; așa cum evident dar și perfect ermetic rămâne geniul, în acest caz unul al muzicii pe nume Dinu Lipatti - geniu interpretativ, adică un reper solid în materie de interpretare pianistică, la un secol de la nașterea sa.

În ultimă instanță, sigur că suntem complet lipsiți de mijloacele de a înțelege esența fenomenului Dinu Lipatti - pentru că Lipatti este ceea ce este. Și totuși, dincolo de aceasta, e obligatoriu să-l cunoaștem pe artistul și pe omul Dinu Lipatti, așa cum putem, nelăsând în uitare niciuna dintre sursele de informație legate de scurta sa trecere prin această lume: nu există sau nu s-au păstrat înregistrări video în ceea ce-l privește, avem doar câteva interviuri audio în limba franceză (niciunul în română), fotografii, mărturii emoționante ale celor care l-au cunoscut, înregistrările lui ca pianist - adică cea mai valoroasă componentă a moștenirii sale. Se mai adaugă, însă, o dimensiune cu siguranță insuficient explorată, cea a consistentei lui corespondențe, pentru că Lipatti a avut un adevărat cult pentru corespondență. Iar "Scrisorile adresate profesorilor săi și unui mare număr de personalități din prima jumătate a secolului XX sau prietenilor și familiei sunt documente de o excepțională valoare umană și artistică." - după cum apreciază Grigore Bărgăuanu în prefața primului volum de scrisori ale lui Dinu Lipatti, ce va apărea cu sprijinul Casei Artelor Sector 3, în 22 martie 2017, sub semnul Centenarului Lipatti.

Volumul reflectă relația dintre Lipatti și marii săi profesori Mihail Jora, Florica Musicescu și Nadia Boulanger, din 1933, anul Concursului Internațional de la Viena și până în 24 noiembrie 1950, moment din care mai avea puțin peste o săptămână de trăit; o poveste cu câteva planuri polifonice de dezvoltare ce vorbesc despre principiile sale de interpretare și despre viziunea asupra muzicii, în general, despre evoluția carierei internationale, atitudinea față de compoziție și față de pedagogie, despre lupta cu boala (exemplară ca atitudine echilibrată și optimistă) dar și despre episodul dramatic al arestării mamei sale și al cenzurării corespondenței, după instaurarea regimului comunist.

Iar partea a II-a a "Centenarului Dinu Lipatti" aduce în atenție selecțiuni reprezentative din acest volum de 500 de pagini, rânduri aduse la viață prin vocile minunate ale actorilor George Ivașcu (Dinu Lipatti), Daniela Nane (Florica Musicescu) și Alice Barb (Nadia Boulanger). "Centenar Dinu Lipatti" II, duminică, 19 martie 2017, între orele 13,05 - 16,00, doar la Radio România Muzical.

Iar răspunsul la întrebarea de început? Lipatti probabil că nu mai e, undeva, anume - el a devenit, pur și simplu, muzică.

Monica Isăcescu și Ștefan Costache