Arhivă : Recomandări Înapoi

Gûnter Wand - Interpretul zilei de 14 februarie la Arpeggio

Publicat: luni, 13 Februarie 2017 , ora 14.14

Pe 14 februarie 2002 se stingea din viață în Elveția, la vârsta de 90 de ani, dirijorul german Gûnter Wand, un muzician ce a reușit să se bucure de recunoașterea internațională a calităților sale abia după vârsta de 70 de ani. Deși a debutat la Londra în anul 1951, conducând Orchestra Simfonică din capitala Marii Britanii, într-un program Beethoven la Covent Garden, abia peste 3 decenii i-a fost recunoscută valoarea, într-un concert în care a dirijat Orchestra Simfonică BBC; această apariție, la anii deplinei maturități, a condus către un contract de dirijor șef invitat la ansamblului. Atașat în special de simfoniile lui Bruckner, și mai ales de cea de-a 8-a, Gûnter Wand a apărut în Festivalurile de la Edinburgh și Proms, iar concertele pe care le-a dirijat au fost considerate punctele culminante ale acestor evenimente festivaliere.

Momente la fel de apreciate au fost cele dedicate Simfoniei a 9-a de Bruckner sau Marii Simfonii a 9-a de Schubert: tempourile exacte și firești ce nu păreau a fi fost impuse de dirijor, ci simțite la unison de întreaga orchestră, au fost printre cele mai apreciate elemente de interpretare. Gûnter Wand a înregistrat integrala simfoniilor bruckneriene împreună cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Kőln, preferând-o datorită orelor mai numeroase de repetiții pe care le putea parcurge ansamblul; alte înregistrări cu simfonii de Bruckner, Wand și le-a trecut în portofoliu la pupitrul Orchestrelor Filarmonicilor din Berlin și Hamburg, păstrându-și întotdeauna gestica reținută.

Născut pe 7 ianuarie 1912 la Elberfeld, în Germania, a studiat la Conservatorul din Kőln. Gûnter Wand a lucrat ca dirijor asistent și corepetitor înainte de a deveni dirijor șef la Detmold, specializat cu precădere în operele lui Mozart și Verdi.

Între anii 1939 și 1944, a fost dirijor la Opera din Kőln, până când instituția a fost distrusă în timpul războiului. După o colaborare cu Orchestra Mozarteum din Salzburg, din 1945 s-a întors la Opera din Kőln, în poziția de director, având dorința de a participa la reconstrucția orașului atât de afectat de război.

Deși repertoriul său a fost bazat pe creația clasico-romantică, nu au lipsit nici creațiile lui Stravinski, Bartok, Zimmermann, Messian, Varèse și Ligeti. În anul 1974 a hotărât să plece în Elveția, ca dirijor invitat al Orchestrei Simfonice din Berna, colaborând permanent și cu Orchestra Radio din Hamburg și Mûnchen.

Potrivit colaboratorilor săi, Gûnter Wand avea o fire dificilă și era capabil să treacă de la o stare la alta, de la amabilitate la furie, cu o mare ușurință.

Vom asculta la Arpeggio, în 14 februarie, de la ora 10.00, opusuri de Beethoven și Brahms, interpretate de Orchestra Radiodifuziunii Germane din Hamburg, sub bagheta acestui mare dirijor plecat dintre noi cu 15 ani în urmă.

Monica Isăcescu