Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO: Documente discografice cu violonistul Ulf Hoelscher și dirijorul Arturo Toscanini

Publicat: joi, 19 Ianuarie 2017 , ora 15.12

Violonistul Ulf Hoelscher

Avea 15 ani când presa l-a considerat deja o senzație a scenei muzicale. "Minune, farmec, un romantic în primul rând, o virtuozitate incredibilă" - iată atribute care apar frecvent în cronicile care i-au fost consacrate în multe decenii de carieră...

Fiu al unui violonist cunoscut (care i-a și îndrumat primii pași în muzică) Ulf Hoelscher a studiat în Germania înainte de a obține o bursă care l-a trimis în Statele Unite, la Indiana University, pentru a lucra cu Josef Gingold și apoi la Curtis Institute of Music din Philadelphia, unde i-a avut ca profesori pe Paul Makanowitzky și Ivan Galamian. Premiile internaționale cucerite l-au propulsat pe orbita unor scene de prestigiu iar deschiderea sa repertorială impresionantă apare ilustrată și într-o discografie foarte bogată (cu mai multe titiluri premiate). Mai toate partiturile concertante romantice, dar și Beethoven, Mozart, Haydn sau Bach și Vivaldi apar în lista înregistrărilor sale alături de concerte semnate de Richard Strauss, Otmar Schoeck, Wolf-Ferrari, Siegfried Wagner sau Benjamin Frankel, Frank Martin, Alban Berg, Hans Werner Henze, Ralph Vaughan Williams sau William Walton, Kurt Weil, Ferruccio Busoni, Stravinski, Prokofiev, Bulen Tarcan, Philip Glass, Hartman, Carl Nielsen...

Discografia acestui remarcabil virtuoz născut în 17 ianuarie acum 75 de ani - apreciat și pentru muzicalitatea și căldura rostirii sale - numără și câteva integrale ale literaturii concertante, printre ele și cele datorate lui Felix Mendelssohn, Louis Spohr (15 concerte plus mai multe alte lucrări) sau Camille Saint Saens... Din acest album semnat interpretativ în compania dirijorul Pierre Dervaux face parte și Concertul nr.3 op.61 de Camille Saint Saens, inclus în Calendarul muzical din 21 ianuarie, de la 15,04.

Dirijorul Arturo Toscanini

Avea aproape 70 de ani pe podium și aproape 90 de viață în 16 ianuarie 1957...

Dirijorul Arturo Toscanini era deja efigia unei epoci a istoriei muzicii, fiind contemporan și cu Verdi și Wagner dar și cu noile curente aduse de secolul XX...

Lui Arturo Toscanini - o fabuloasă legendă a vieții artistice internationale - un succint omagiu adus la împlinirea celor 6 decenii care au trecut de la stingerea sa din viață. Într-un interviu s-a descris pe sine simplu: "nu sunt un geniu; nu am creat nimic; interpretez muzica scrisă de alții; sunt doar un muzician".

Sunt cuvintele unui dirijor care a făcut istorie pe marile afișe simfonice și de operă ale lumii, într-o carieră de mari succese întinsă pe parcursul a peste 60 de ani. S-a născut la Parma, orașul în care a intrat la Conservator la 9 ani pentru a studia violoncelul și …compoziția. De altfel și la debutul său în fața publicului s-a manifestat în aceste 2 ipostaze, la care s-a adăugat și cea de …conducător al orchestrei: avea doar 17 ani!

La scurt timp și-a obținut diploma și a fost angajat corepetitor al unei trupe lirice pentru un turneu în Brazilia…context în care - la doar 19 ani - a salvat un spectacol dirijând pe dinafară opera "Aida" de Verdi, cu mult success. I s-au încredințat și restul de reprezentații, iar drumul său a acumulat o ascensiune impresionantă! Chiar dacă avea angajamente ca dirijor, a participat ca violoncelist la premiera operei "Otello" de Verdi. Arturo Toscanini - model de rigoare a baghetei, de strictețe interpretativă, de respect față de partitură, de pregnanță și energie a tălmăcirilor. Semnatarul multor "recorduri", Toscanini a condus orchestra teatrului Scala (pe care o reformase) într-un turneu impresionant în Statele Unite: 67 de concerte în 77 de zile, serie urmată de încă 38 de apariții în Italia…

Spre finalul carierei s-a afirmat că avea în memorie peste 100 de opere și aproximativ 250 de mari lucrări simfonice…

Și dincolo de scenă, Arturo Toscanini a fost un veritabil simbol, prin felul în care și-a păstrat convingerile republicane: primul dirijor"străin" de Germania invitat la Festivalul Wagner de la Bayreuth - unde a avut un mare success în 1931 - a refuzat invitația doi ani mai târziu, când regimul nazist fusese instaurat. A renunțat la aparițiile sale la Festivalul de la Salzburg din motive similare.

Considerat un etalon al interpretărilor verdiene, Toscanini a condus ultimul său concert la Carnegie Hall în aprilie 1954, cu un program integral Wagner. A continuat însă traseul impresionant al transmisiunilor radiofonice la pupitrul orchestrei pe care NBC a organizat-o special pentru el; avea 70 de ani atunci când a început acest proiect remarcabil, care ne oferă și nouă astăzi prilejul de a reasculta veritabile documente sonore…. Este și cazul acestei înregistrări cu Simfonia a V-a în Si bemol major D 485 de Franz Schubert.

Anca Ioana Andriescu