Arhivă : Recomandări Înapoi

Soprana Teodora Gheorghiu cu arii de pe albumul 'Arias for Anna de Amicis'

Publicat: vineri, 13 Ianuarie 2017 , ora 11.35

"O voce cristalină care îi permite să strălucească în ariile cele mai dificile ale repertoriului său." - astfel este descrisă Teodora Gheorghiu.

Ascensiunea sa internațională a început în urma Concursurilor Regina Elisabetha de la Bruxelles și Julian Gayarre de la Pamplona. De atunci Teodora Gheorghiu a cunoscut și cunoaște succesul pe scene europene, în turnee internaționale și în albumele înregistrate precum: cel dedicat sopranei Anna de Amicis, sau albumul de lieduri Art Nouveau.

"O soprana cu talent, grație și virtuozitate. Teodora Gheorghiu este strălucitoare atât în plan vizual, cât și prin vocea sa" - se spune adesea după evoluțiile sale pe scene, precum Teatrul La Monnaie din Bruxelles, Opera Națională din Nancy, Teatrul Mare din Geneva, Teatrul Champs-Élysées din Paris, Opera de Stat din Viena și într-unul dintre cele mai importante festivaluri europene - cel de la Glyndebourne.

Pe scena Sălii Radio, Teodora Gheorghiu a fost una dintre "Cele trei Dive", alături de Ruxandra Donose și Leontina Văduva, în 2012, și alături de Aurelia Florian și Roxana Constantinescu, în 2014.

"O voce pură și magnifică cum rar întâlnești" - se scria în presa franceză a anului 2011 la apariția discului "Arii pentru Anna de Amicis". Soprana română aduce un omagiu Annei de Amicis, cântăreața napoletană care a fost adulată de compozitorii din epocă. Mozart scria despre ea "Cântă și joacă ca un înger", dedicându-i rolul Giuniei din opera "Lucio Silla". "Teodora Gheorghiu dispune, la fel ca și predecesoarea ei, Anna De Amicis, de un timbru de catifea cu o vibrație naturală."- sublinia cronicarul de la Opern Welt. "L-am făcut împreună cu Christophe Rousset." - a spus la rândul său Teodora Gheorghiu, adăugând: "El m-a apropiat de un proiect inedit, intitulat Omagiu Annei de Amicis, ilustra soprană a secolului al XVIII-lea. M-am apropiat prin acest disc și de lumea  castraților Carestini, Senesino și Farinelli, și de cea a divelor secolului al XIX-lea, Maria Malibran și Pauline Viardot. Albumul conține numeroase înregistrări inedite cu arii de Mozart, Gluck, Cafaro, Mysliveèek."

În primă audiție veți asculta secțiuni de pe acest album la rubrica "Opera și vedele ei", luni, 16 ianuarie, ora 11.00.

Jeanine Costache