Arhivă : Recomandări Înapoi

Dinu Lipatti - Interpretul zilei de 2 decembrie la Arpeggio

Publicat: miercuri, 30 Noiembrie 2016 , ora 11.19

În 2017 lumea muzicală internațională va sărbători Centenarul nașterii pianistului și compozitorului Dinu Lipatti, care continuă să existe în percepția publică drept unul dintre simbolurile culturii românești, alături de George Enescu, Constantin Brâncuși, Mircea Eliade sau Eugene Ionesco.

La 100 de ani de la venirea sa pe lume, arta pianistică a lui Dinu Lipatti rămâne inegalabilă. În 2010, anul Chopin, la cel mai mare târg de muzică clasică ce se desfășoară anual la Cannes - MIDEM - înregistrările lui Lipatti au fost votate de către un juriu de specialiști din care au făcut parte redactorii șefi ai celor mai importante publicații muzicale europene "cele mai bune înregistrări Chopin ale tuturor timpurilor". În același an, BBC Music Magazine îl desemna pe Dinu Lipatti unul dintre cei mai buni 10 pianiști care au existat vreodată, deși destinul a făcut ca marele nostru muzician să se stingă din viață la vârsta de doar 33 de ani, în urma unei boli necruțătoare. Pentru a-l ajuta pe Lipatti să învingă maladia Hodgkin, elita muzicală internațională a anilor 1940 s-a mobilizat pentru a strange fondurile necesare procurării unui medicament nou apărut și care părea a avea efecte miraculoase. Din păcate, evoluția bolii nu a confirmat speranțele ce se născuseră și Dinu Lipatti s-a stins din viață la Geneva, în ziua de 2 decembrie a anului 1950.

În acest timp, în România, regimul comunist naționaliza proprietățile familiei Lipatti, iar Uniunea Compozitorilor din acea vreme îl excludea din rândurile sale pe unul dintre cei mai iluștri reprezentanți ai săi, discipol și colaborator apropiat al lui Enescu. Cu puțin timp înainte de moartea lui DInu Lipattii, Ana Lipatti era arestată la graniță pentru încercarea de a ajunge în Elveția la fiul ei. Din păcate, deși au trecut 100 de ani, Lipatti continuă să se bucure în afara țării de mult mai mult respect, decât în interiorul granițelor. Multe dintre partiturile sale nu sunt publicate și astfel nu pot intra în circuitul concertistic, iar în București, orașul său natal, prea puține lucruri mai amintesc de această figură marcantă a culturii românești.

Ne amintim de remarcabila personalitate a lui Dinu Lipatti la Radio România Muzical, în ziua în care se împlinesc 66 de ani de la trecerea sa la cele veșnice și îl ascultăm în câteva înregistrări etalon: Sonata nr.8 în la minor de Mozart, Sonatina pentru mâna stângă din creația proprie și Concertul în la minor de Schumann. La Arpeggio, pe 2 decembrie, începând cu ora 10.00.

Monica Isăcescu