Arhivă : Recomandări Înapoi

Un concert Jordi Savall în 'Armoniile preclasice' - 31 octombrie, ora 20.15

Publicat: vineri, 28 Octombrie 2016 , ora 12.06

Un festival construit cu experiența și implicarea directă a lui Jordi Savall poate fi echivalentul unei călătorii în Arcadia pentru orice iubitor de muzică veche. El și-a ales un cadru pe măsura muzicii pe care o promovează, o veche și spectaculoasă mânăstire situată în sudul Cataloniei, inclusă în patrimonul UNESCO. Festivalul de Muzică Veche de la Mânăstirea Poblet a fost înființat de Jordi Savall în anul 2013, cu scopul de a prezenta publicului catalan experiențele și descoperirile sale, de asemenea pentru a onora memoria soției sale, soprana Montserrat Figueras, decedată în anul 2011.

Am primit prin Uniunea Europeană de Radio un concert din ultima ediție a acestui festival. A avut loc în 30 iunie 2016 și a cuprins selecțiuni din două colecții de prestigiu ce aparțin vechiului tezaur muzical spaniol - "Cartea Purpurie de la Montserrat", alcătuită în secolul al XIV-lea și "Cantigas de Santa Maria", care își leagă numele de un rege umanist - Alfonso al X-lea El Sabio (Înțeleptul). Este o epocă în care sunt îngemănate cultura muzicală europeană cu cea maură, ebraică și cea bizantină, este o epocă deschisă interferențelor literare, științifice și artistice.

Jordi Savall dirijează două dintre ansamblurile sale "La Capella Reial de Catalunya" și "Hesperion XXI", interesant fiind și registrul instrumentelor implicate în acest proiect medieval, o veritabilă colecție de epocă. Jordi Savall cântă la vielă, liră și rebab, Dimitris Psonis la oud, santur și morișcă, Andrew-Lawrence King la harpă gotică, Hakan Güngör la kanun, Michel Grébil - lăută și ceterină, Xavier Puertas - rota și violină, Belen Nieto - blockflöte și Petro Estevan - percuție și clopote. Am numit membrii ansamblului Hesperion XXI.

Concertul este construit pe ideea de alternanțe între piesele instrumentale și cele vocale, adeseori fiind traversată și o frontieră subtilă între muzica sacră și cea profană. Ca notă distinctă observăm lungile improvizații realizate de muzicieni între piese, ca o punte de legătură ce transformă concertul într-un tot unitar. (în reluare sâmbătă 5 noiembrie, de la ora 14.05)

Marina Nedelcu