Arhivă : Recomandări Înapoi

Proiectul Martha Argerich, ediția 2016 la 'Concerte de 5 stele'

Publicat: joi, 15 Septembrie 2016 , ora 11.19

Lugano este considerat un mic paradis în care un loc aparte îl ocupă Catedralele San Lorenzo, Santa Maria degli Angioli și San Rocco, dar și palatele, bibliotecile și muzeele de artă. Totodată, acest oraș elvețian a devenit un punct de reper în circuitul muzical internațional prin Festivalul de la Lugano și Proiectul Martha Argerich - unul dintre cele mai importante și îndrăgite evenimente europene, mare parte din el fiind editat și pe compact-discuri.


Festivalul de la
Lugano și Proiectul Martha Argerich

În același timp o atracție turistică și culturală, Festivalul de la Lugano, aduce în prim-plan muzica clasică, prin cele două mari segmente ale sale: unul destinat concertelor cu renumite orchestre și artiști (soliști și dirijori) și celălalt intitulat Proiectul Martha Argerich, inițiat de marea pianistă din Argentina și susținut de LuganoMusica, RSI Rete Due și de diverse instituții private. Din 2001, pentru a promova și totodată pentru a inspira tinerii interpreți, Martha Argerich, a lansat ideea unui proiect în care experiența și tinerețea să se întâlnească. Astfel, în fiecare an, numeroși muzicieni (maeștri și tineri) se regăsesc în diverse formule camerale dar și orchestrale, într-un fel de "laborator" internațional fascinant. Cu alte cuvinte, la Lugano, Martha Argerich a reușit să creeze o adevărată "familie artistică" din diverse generații. De fiecare dată, repertoriul abordat este unul interesant, fiind alcătuit din partituri cunoscute dar și din altele mai rar interpretate.

De la începutul anilor 2000 și până acum succesul acestui proiect se datorează unor prestigioși artiști, precum pianiștii Nicholas Angelich, Khatia Buniatishvili, Stephen Kovacevich, Karin Lechner, Alexander Mogilevsky, Sergio Tiempo, Giorgia Tomassi, Mauricio Vallina și Lilya Zilberstein, violoniștii Renaud Capuçon, Ivry Gitlis, Ilia Gringolts, Ghezea Hosszu-Legocky, Andrey Baranov și Dora Schwarzberg, violiștii Lyda Chen și Nora Romanoff sau violonceliștii Mischa Maisky, Mark Drobinsky.


Proiectul Martha Argerich-2016

Deși aflat sub semnul incertitudinii (din cauza unor probleme financiare), până la urmă Proiectul Martha Argerich - ediția 2016 a avut loc între 7-30 iunie, când au evoluat peste 70 de artiști ( 33 pianiști, 13 violoniști, 4 violiști, 7 violonceliști, câte doi contrabasiști, flautiști, oboiști, fagotiști și tromboniști, 4 clarinetiști, și 3 corniști). Totodată, evenimentul aflat la cea de a XV-a sa ediție dar și la moment aniversar (deoarece inițiatoare sa și-a sărbătorit cei 75 de ani de viață) a cuprins și câteva noutăți: invitarea unor staruri ale muzicii clasice, precum mezzosoprana Cecilia Bartoli, violonista Vilde Frang și violoncelistul Enrico Dindo; participarea ansamblurilor Radioteleviziunii Elveției Italiene dirijate de Diego Fasolis, Elena Schwarz și Alexander Vedernikov; prezentarea programului "Înapoi la Bach" (dedicat în intregime pianului și celor două metode de interpretarea ale muzicii bachiene de Max Reger și Ferruccio Busoni,  doi reprezentanți de seamă ai secolului XX) și, nu în ultimul rând, continuarea colaborării cu Institutul Chopin din Varșovia, prin includerea în recitaluri a unor opusuri semnate de compozitori contemporani marelui artist polonez, cum ar fi Józef Nowakowski (1800-1865).

Așadar, la Radio România Muzical vă propunem o întâlnire cu "familia artistică" din Lugano, patronată de celebra pianistă de Martha Argerich, de luni până vineri ( 19-23 septembrie), la Concerte de 5 stele. Realizator Ana Voinescu.

Octavia Galescu