Arhivă : Recomandări Înapoi

Sergiu Celibidache este interpretul zilei la Arpeggio

Publicat: luni, 27 Iunie 2016 , ora 16.25

În 28 iunie 2012 am celebrat memoria lui Sergiu Celibidache, la centenarul nașterii sale; Celibidache, moldoveanul plecat de la Roman, cu studii la Iași și, apoi, la Berlin, care a fost la un pas să preia conducerea Filarmonicii din capitala Germaniei, după război, și care continuă și astăzi să suscite pasiuni și controverse ca una dintre cele mai carismatice și influente personalități pe care le-a avut, în general, arta dirijorală.

Sergiu Celibidache a înotat în mod obișnuit împotriva curentului a ceea ce însemna obișnuința de a înțelege muzica, opunându-se întreaga viață câtorva tendințe dominante ale vieții muzicale contemporane lui. Se cunoaște aversiunea sa față de înregistrări, nu a făcut niciodată imprimări și nu a fost de acord să fie înregistrat, dându-și consimțământul abia spre sfârșitul vieții pentru anumite imprimări din concert. De asemenea, într-o vreme când orice mare orchestră pregătește orice concert în 3-4 repetiții, Celibidache avea ca cerință obișnuită un număr de peste 10. Practica, scandalizând, tempi mult mai lenți decât colegii săi, contrazicând indicațiile metronomice din partituri, dacă acestea nu corespundeau viziunii lui. Avea opinii foarte severe despre valoarea unor compozitori priviți în general ca valori intangibile - precum Beethoven sau Mahler, pe care nu-i aprecia - dar și despre colaboratorii săi ca soliști; astfel încât s-a axat pe un număr relativ mic de autori - având un cult pentru Bruckner - și agreând, de asemenea, un număr la fel de mic de soliști cu care a lucrat - de notorietate rămânând relația artistică specială pe care a avut-o cu pianistul Arturo Benedetti-Michelangeli. Nu în ultimul rând, sau poate în primul rând, Celibidache a cultivat o filozofie de a gândi muzica și a o practica într-un mod ce-i este propriu doar lui, un mod prin care Celibidache constituie un model în a refuza ceea ce e împământenit în acest domeniu, de a refuza să faci ca toți ceilalți și să gândești ca toți ceilalți. În același timp, el este un reper pentru muzicianul și melomanul cu o foarte solidă formație intelectuală, care perseverează în ani pentru a ajunge în vârful muntelui său.

Și, pentru că în 28 iunie 2016 Sergiu Celibidache împlinește 104 ani, îl sărbătorim ca "Interpret al zilei" la "Arpeggio", ascultându-l în pagini de Carl Maria von Weber și Johannes Brahms, înregistrări realizate la conducerea Orchestrei Filarmonicii din München și a Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Stuttgart. "Arpeggio" - de luni până vineri, de la ora 10,30 și, în reluare, începând cu ora 17,05.

Ioana Marghita