Arhivă : Recomandări Înapoi

În universul muzicii cu Alexandru Darie - 4 mai

Publicat: miercuri, 27 Aprilie 2016 , ora 14.44

Am realizat seria celor patru emisiuni "În universul muzicii cu Alexandru Darie" în luna februarie a anului 2009. Un dialog extrem de interesant cu unul dintre cei mai interesanți oameni de teatru din România, un împătimit meloman și promotor al spectacolului cu muzică (mă gândesc, evident, la spectacolele de la Teatrul Bulandra pe muzica lui Adrian Enescu, de fapt, spectacole de teatru liric contemporan).

În 4 mai 2016, de la ora 11.30,  vă invit să (re)ascultați prima emisiune din această serie, difuzată în premieră pe 7 februarie 2009, și care debuta astfel: 

"De ce e bine să ascultăm muzică clasică și de ce ascultă muzică clasică Alexandru Darie?

Începem cu întrebări care sunt directe și dificile… Cred că există un răspuns împărțibil în două părți, care răspunde la ambele întrebări. Cred că ne apropiem de Dumnezeu și ne apropiem de armonie și de frumusețe atunci când ascultăm muzică. Pentru că, pentru mine, muzica este una singură – este muzică sau nu e muzică. Sigur că muzica clasică, așa cum îi spunem noi câteodată, sau muzica cultă, sau cum s-o numim… are o anumită înrâurire asupra mea în mod particular. Eram foarte tânăr, ascultam foarte mult rock, foarte mult pop, foarte mult jazz. De la o vreme nu-mi mai vine s-ascult muzica asta, probabil și pentru faptul că, poate îmbătrânesc – și-mbătrânesc, nu-mi pare rău –, dar cred că ceea ce caut acum, această liniștire a sufletului sau această stare de reverie, de meditație… mă simt mult mai aproape când ascult muzică clasică. Aproape aș putea spune că am încercat chiar acum câteva zile să ascult un disc nou de world music și în afară de câteva fragmente care erau folclorice, muzică orientală, și care erau foarte interesante, n-am mai putut asculta acest disc și m-am reîntors la un alt disc pe care l-am descoperit pe acest compozitor cu ocazia unui spectacol pe care l-am făcut cu piesa lui Ford – Ce păcat că-i curvă… e vorba de Eric Satie, un compozitor francez în debut de secol XX. Iată, merg până acolo, deși cel mai mult mă bucur de muzica barocă."

Cristina Comandașu