Arhivă : Recomandări Înapoi

Myriam Marbé-85 la 'Sunete contemporane', 8 aprilie

Publicat: luni, 4 Aprilie 2016 , ora 11.20

Myriam Marbé a fost discipola lui Mihail Jora timp de 10 ani, din 1944 până în 1954, apoi a predat ea însăși compoziție și contrapunct la Universitatea de Muzică din București, până în anul 1988. De-a lungul acestei perioade, a obținut mai multe premii internaționale pentru creație sau distincții acordate de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, a publicat articole și studii de specialitate, a colaborat la "Monografia George Enescu" apărută în 1971.

Repere si limbaje în creația compozitoarei Myriam Marbé

Cu o imaginatie debordantă, Myriam Marbé a îmbinat în muzica sa, în mod original, diverse culori timbrale, s-a exprimat într-o deplină libertate improvizatorică, a alăturat desfășurării melodice elemente de teatru și efecte sonore inovatoare cum ar fi intonațiile silabice non-semantice, amintind de substratul arhaic al muzicii, a combinat într-o manieră proprie vocile cu elemente instrumentale devenite personaje. Ca un început în afirmarea acestui limbaj inventat de Myriam Marbé, poate fi considerat "Ritualul pentru setea pământului" apărut în 1968, pentru 7 voci, percuție și pian preparat. Un an mai târziu a compus "Joc secund" pentru ansamblu instrumental, grup vocal și bandă. Au urmat "Păsările artificiale" în 1979 pentru recitator și ansamblu, apoi în 1990 "Prețuitorul", pentru cvartet de coarde, tenor, recitator, trombon și percuție.

Myriam Marbé a excelat și în genul concertant, lăsându-ne câteva lucrări de referință pentru muzica românească a secolului 20: Concertul pentru violă și orchestră, compus în 1977, Concertul pentru viola da gamba și orchestră, apărut în 1982 sau Concertul pentru Daniel Kientzy, saxofoane și orchestră din 1986. A mai compus Simfonia "Ur-Ariadna" în 1988, apoi o lucrare oferită publicului în 1994, tot în genul simfonic, "Timpul inevitabil".

Vineri, 8 aprilie 2016, la Sunete contemporane veți putea asculta de la ora 23.30 câteva lucrări vocal-instrumentale de Myriam Marbé, din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române, în interpretări de excepție.

Laura Ana Mânzat