Arhivă : Recomandări Înapoi

Dincolo de culise cu Constantin Răileanu, fondatorul Ansamblului de muzică veche Anton Pann

Publicat: sâmbătă, 27 Februarie 2016 , ora 12.39

Să afli cine ești, cu adevărat, poate să însemne, uneori, și revizitarea unor locuri din trecut pe care mai toți le consideră, la un moment dat, ca aparținând banalului, desuetului, unui timp de care nu mai are, aparent, nimeni nevoie. Se întâmplă să simți tu însuți nevoia de a te întoarce acolo, dintr-un ciudat impuls interior sau, în cazurile și mai fericite, ca mai mulți dintre cei asemenea ție să facă același gest, să ajungă să redescopere adevăruri și comori uitate, deși la îndemâna oricui. Cam aceasta ar fi, într-un scenariu simplist, și povestea redescoperirii muzicii unui trecut pe care curentul general al istoriei muzicii culte l-a considerat, multă vreme, ca irelevant - și așa s-au deschis căi noi în interpretare și chiar în muzicologie, astfel am dobândit curentul interpretării informate istoric dar și apetitul pentru world music. Așa am constatat că suntem cu mult mai mult decât știam chiar și noi, românii, din perspectiva rădăcinilor culturii muzicale.

Iar Formația Vocal-Instrumentală de muzică veche "Anton Pann" se numără printre ansamblurile care au făcut pionierat, în țara nostră, pe un teren de confluență, pe care se suprapun interpretarea informată istoric și ceea ce cheamă, în prezent, word music. A făcut-o temeinic, ancorându-se în studiul vechilor manuscrise având justificare minuțioasă, a înaintat cu pași suficient de mari pe cât permitea teritoriul rămas necălcat al muzicii vechi românești pentru ca astăzi să fie unul dintre cele mai respectate ansambluri de la noi cu amintitul profil stilistic.


Vă invităm să îi cunoașteți povestea, să aflați mai multe despre Constantin Răileanu, fondatorul ansamblului, să ne scufundăm puțin în sufletul Orientului și să retrăiți o dată cu ei ceva esențial din atmosfera colorată, pestriță a perioadei de la finalul veacului al XVIII-lea și începutul celui de-al XIX-lea pe teritoriul românesc și nu numai. O puteți face urmărind cele două episoade ale dialogului cu Constantin Răileanu, în cadrul emisiuni Dincolo de culise luni, 29 februarie, de la ora 20.33 (ediție redifuzată sâmbătă, 5 martie, de la 3.05) și în 7 martie, de la ora 20.15 (cu reluare în data de 12 martie, de la ora 13.05).

Ioana Marghita