Arhivă : Recomandări Înapoi

Silvia Marcovici - Interpreta Zilei în 28 ianuarie la Arpeggio

Publicat: luni, 25 Ianuarie 2016 , ora 15.30

Silvia Marcovici a studiat vioara în orașul natal Bacău și apoi la București, avându-i profesori, între alții, pe Harry Coffler și Ștefan Gheorghiu, cu acest din urmă maestru artista lucrând de la vârsta de 12 ani. Primul concertul public l-a susținut la 13 ani, iar în 1969, la doar 17 ani, a fost laureată a Concursului Marguerite Long - Jean Thibaud, un an mai târziu cucerind Premiul întâi la Concursul "George Enescu".

Debutul oficial a fost cu Residentie Orkest din Haga, sub bagheta compozitorului Bruno Maderna, Silvia Marcovici având atunci 16 ani. După ce a cântat ca solistă cu Orchestra Simfonică din Londra, a interpretat, la invitația lui Claudio Abbado, Concertul nr. 2 pentru vioară de Béla Bartók împreună cu orchestra Teatrului La Scala din Milano. În 1972 a fost invitată de Leopold Stokowski să interpreteze Concertul de Glazunov cu Orchestra Simfonică londoneză la Royal Festival Hall, un concert înregistrat de Decca și prilejuit de aniversarea a 90 de ani de viață a ilustrului dirijor.

"Violonista română Silvia Marcovici a cântat cu încredere strălucitoare, punân accent pe pasiune și șarm. Sunetul ei nu este mare, însă e foarte maleabil, controlat, cu fluență și puritate intonațională" - scria un jurnalist pentru Atlanta Journal în 1995 despre violonista română.

În anul 1976, când România se afla încă sub comunism, Silvia Marcovici a emigrat în Israel, ceea ce i-a permis să continue să își dezvolte cariera internațională. Apoi, la începutul anilor '80, violonista s-a stabilit în Germania, unde a devenit profesoară la Musikhochschule din Saarbrücken. A mai predat la Academia de muzică a lui Tibor Varga din Sion, Elveția și la facultatea de muzică a Universității de arte din Graz, în Austria.

Artistă complexă și o prezență scenică fascinantă, Silvia Marcovici este în mod constant implicată și în proiecte de muzică de cameră. Violonista cântă frecvent în recitaluri în compania unor pianiști ca Pascal Roger, Boris Berezovsky, Bruno Rigutto și alături de fiul ei, Aimo Pagin. Silvia Marcovici a cântat de-a lungul carierei sale și cu violonceliștii David Geringas și Antonio Meneses. Printre colaborările ei s-a numărat și cea cu pianistul Evgeny Kissin și cu violoncelistul Alexander Kniasev, cei trei muzicieni interpretând în cadrul Festivalului Radio France de la Montpellier Trio-uri de Mendelssohn și Ceaikovski. De asemenea Silvia Marcovici a susținut și un concert împreună cu fiica sa, soprana Sarah Pagin, sub conducerea dirijorală a lui Eliahu Inbal la Torino.

Violonista a realizat un număr de înregistrări ce se bucură de succes, între ele numărându-se imprimarea concertului pentru vioară de Sibelius cu Orchestra Simfonică din Goeteborg și dirijorul Neeme Jaervi, Concertul pentru vioară de Nielsen, cu orchestra Simfonică din Montpellier și ciclul complet de sonate beethoveniene pentru vioară și pian.

Silvia Marcovici cântă pe o vioară Albani, fabricată la începutul secolului al XIX-lea.

Silvia Marcovici este Interpreta zilei joi, 28 ianuarie 2016, cu ocazia aniversării zilei sale de naștere. Vă propun să o urmărim în imprimări realizate în compania a doi maeștri: pianistul Valentin Gheorghiu, împreună cu care a înregistrat integrala sonatelor beethoveniene (noi ascultăm Sonata nr.7 op. 30 nr. 2 în Do major) și șeful de orchestră Leopold Stokowski, sub bagheta căruia violonista a cântat Concertul de Glazunov.

Irina Cristina Vasilescu