Arhivă : Recomandări Înapoi

Maestrul Dan Grigore - Interpretul zilei de 18 ianuarie 2015 la Arpeggio

Publicat: vineri, 15 Ianuarie 2016 , ora 0.00

A copilărit pe Dealul Spirii, lângă strada Drumul Sării, pe o stradă foarte veche, într-un cartier cu străzi cu nume de aviator, pentru că și tatăl său era ofițer aviator. A cântat la pian de la trei ani și jumătate, fără să cunoască notele. În casă exista o pianină cumparată de mama, care spera să-și îndeplinească visul de a face muzică prin fiul ei.

A știut dintotdeauna că singurul drum posibil este cel al muzicii. Format sub îndrumarea profesoarei lui Dinu Lipatti, Florica Musicescu, a debutat la vârsta de 14 ani, iar între anii 1961 și 1965 a primit, printr-o bursă acordată de Principesa Maria Cantacuzino-Enescu, dreptul de a folosi pianul lui George Enescu.A devenit cunoscut și datorită entuziastelor articole semnate de Cella Delavrancea, buna sa prietenă și colaboratoare.

Dublu laureat al Concursului Internațional "George Enescu" și laureat al Concursului Internațional de Pian de la Montreal, a fost recomandat pentru a primi Bursa Herder de unul dintre iluștrii săi profesori, Mihail Jora. A studiat la Academia de Muzică din Viena timp de un an. După acest moment, reprezentanții regimului comunist i-au restrâns ieșirile din țară, astfel că pe lista destinațiilor posibile a rămas doar URSS. În 1979 a devenit solist al Filarmonicii "George Enescu" din București, ca urmare a unor emisiuni ale postului de radio Europa Liberă, în care era blamată marginalizarea sa de către regim.

După căderea comunismului, a cântat în cele mai importante săli de concert, cu dirijori și orchestre celebre iar în 1996 a susținut concerte cu Filarmonica din Munchen și Sergiu Celibidache, la invitația acestuia, fiind singurul artist român printre foarte puținii soliști cu care Maestrul a colaborat. Repertoriul său este extrem de vast și acoperă întrega scală de stiluri iar criticii internaționali l-au asemuit cu cei mai mari pianiști ai lumii

În 1999 a fost decorat de Guvernul Francez cu Ordinul "Cavaler al Artelor și Literelor", iar în 2007 a primit cea mai înaltă distincție acordată de statul român, Marea Cruce a Ordinului "Steaua României".

DAN GRIGORE - un Nume al artei pianistice românești, " un talent excepțional care nu suferă comparație cu tot ce trece drept mare talent în România.(Mihail Jora)" - Interpretul zilei de 18 ianuarie 2015 la Arpeggio.

Monica Isăcescu