Arhivă : Recomandări Înapoi

Elisabeth Schwarzkopf - 100 la 'Arpeggio', 9 decembrie 2015

Publicat: joi, 3 Decembrie 2015 , ora 17.56

Cântăreață de operă și operetă, lied și muzică vocal simfonică. În toate aceste postúri o veți asculta pe Elisabeth Schwarzkopf, la rubrica "Filă de calendar".Olga Maria Elisabeth Schwarzkopf Frederike - pe numele său întreg a văzut lumina zilei cu un secol în urmă, pe 9 decembrie 1915, în Jarocin, Polonia.

Doar 13 ani avea în 1928 când a cântat primul său rol într-o producție de școală - Euridice din opera "Orfeu și Euridice" de Gluck. Zece ani mai târziu, Elisabeth Schwarzkopf devenea solista Operei Germane din Berlin, iar cronicarii o desemnau drept "cea mai mare cântăreață mozartiană". De atunci, an de an la Salzburg, în orașul festivalurilor mozartiene, a fost aplaudată cu frenezie de publicul care a admirat-o în operele "Nunta lui Figaro", "Flautul fermecat", "Cosi fan tutte", "Don Giovanni". A urcat pe cele mai importante scene lirice și podiumuri de concerte din întreaga lume, rămânând în inimile melomanilor soprana cu una dintre cele mai frumoase voci ale veacului XX. A părăsit scena pe 31 decembrie 1971, la Bruxelles, când a interpretat secvențe din opera "Cavalerul rozelor" de Richard Strauss (rolul Mareșala abordat în 1948 la sugestia dirijorului Herbert von Karajan). Prezență scenică încântătoare, Elisabeth Schwarzkopf a cucerit cu arta sa desăvârșită, rămânând în conștiința publicului una dintre cele mai complexe personalități artistice prin varietatea repertoriului abordat: operă, operetă, lied și muzică vocal simfonică.

Aria "Laudamus Te" din Missa în si minor BWV 232 (Orchestra "Philharmonia" din Londra, dirijor Herbert von Karajan), Pagini din opera "Nunta lui Figaro" de Wolfgang Amadeus Mozart și din opereta "Liliacul" de Johann Strauss fiul; Lieduri de Franz Schubert și Richard Strauss - patru genuri în care se va reflecta personalitatea sopranei Elisabeth Schwarzkopf la Arpeggio, în rubrica "Filă de calendar" din 9 decembrie, ora 10.00.

Jeanine Costache