Arhivă : Recomandări Înapoi

O invitație 'A piacere', 15 noiembrie

Publicat: marți, 10 Noiembrie 2015 , ora 12.14

Rapsodia de Serghei Rahmaninov pe o temă de Paganini, Concertul pentru oboi și orchestră de Alessandro Marcello, Simfonia Pastorala de Ludwig van Beethoven. Ce anume apropie aceste lucrări? Popularitatea pe care o au, aprecierea de care se bucură, fie că vorbim despre melomani, fie despre oameni care ascultă pentru prima dată lucrări de acest gen. Sunt creații asupra cărora revenim pentru că ne creează o stare, ne poartă într-o altă lume.


Doar sunete sau și… povești?

Muzica există prin ea însăși, spun melomanii. E adevărat. Și totuși, există multe situații în care un amănunt legat de crearea unui anumit opus sau incidentele care au avut loc la premiera lui ne trezesc curiozitatea și legăm, poate chiar fară să vrem, acea lucrare de «povestea» ei. Câți dintre noi nu ne gândim la soarta crudă a Veneției ascultând celebrul concert pentru oboi și orchestră de Alessandro Marcello sau ne imaginăm împrejurimile Vienei, pădurile prin care se plimba Beethoven și care i-au inspirat binecunoscuta Simfonie nr 6 «Pastorala»? Oare atunci când ascultăm Rapsodia de Rahmaninov pentru pian și orchestră pe o temă de Paganini, nu ne ducem cu gândul la filmul «Undeva, cândva»? Acestor «povești» adăugăm datele despre interpreții care recreează muzica, îi dau un anume sens. Ei sunt actorii ce se află pe scena sunetelor.


Ce înseamnă A piacere?

Muzică pentru suflet, sunete care aduc liniștea dar și acele cuvinte care conturează starea, fac invitația în universul sonor, aceasta este emisiunea 'A piacere', în cadrul căreia duminică, 15 noiembrie, de la ora 19.00, veți putea asculta, alături de paginile amintite, Serenada de Domenico Cimarosa, Prima suită din baletul 'Tricornul' de Manuel de Falla și Poloneza și Vals din opera 'Evgheni Oneghin' de Piotr Ilici Ceaikovski.


Simona Dumitriu