Arhivă : Recomandări Înapoi

Falstaff de Verdi - de pe scena Teatrului La Scala din Milano la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 30 Octombrie 2015 , ora 12.29

O versiune proaspătă de Falstaff vă propune ediția din 8 noiembrie a emisiunii Opera în interpretări de referință; proaspătă în sensul în care spectacolul verdian pe care vă invit să îl ascultați duminică de la ora 21.00 s-a jucat în urmă cu mai puțin de o lună, în 14 octombrie 2015, pe scena Teatrului La Scala din Milano. Altminteri producția în sine nu este nouă, ea bucurându-se de succes nu numai la Milano în 2013, ci și la Londra, New York, Toronto și Amsterdam. De altfel acest Falstaff este o coproducție a Operei Regale Covent Garden din Londra (unde premiera a avut loc  în 2012), a Companiei canadiene de operă din Toronto, a Operei Metropolitan din New York, a Operei Naționale Olandeze din Amsterdam și a Teatrului La Scala din Milano.

La pupitrul dirijoral s-a aflat Daniele Gatti, care a condus același spectacol și la Londra și care, vorbind despre această montare, spunea: "Am avut norocul și în același timp ghinionul de a dirija această operă când eram foarte tânăr, aveam 35 de ani, la Santa Cecilia. Am reluat-o apoi la Bologna, Dresda, Viena, Paris și Zürich. Dar acum am, în sfârșit, vârsta potrivită pentru o creație atât de melancolică, iluminată de lumina aurie a unei după-amieze. Și pot să fac asta în teatrul în care ea s-a născut."

Despre melancolie vorbea în interviuri și regizorul acestei producții de mare succes, canadianul Robert Carsen, care e de părere că marea operă comică a lui Verdi abundă în această stare. Montarea plasează acțiunea în anii '50, regizorul justificând alegerea astfel: "Am schimbat perioada din timpul Elisabethei I în cel al Elisabethei a II-a. Suntem, deci, tot în perioadă elisabetană și tot în Anglia. Eu nu sunt foarte bun la montări istorice, deoarece credința mea filosofică este că totul este modern. Piesele lui Shakespeare au fost jucate în hainele contemporane vremurilor sale. Așa că nu văd de ce noi nu putem face același lucru - chiar dacă piesa a fost scrisă cu sute de ani în urmă și opera acum mai bine de un secol."

Verdi, a cărui pasiune pentru Shakespeare era binecunoscută, a compus ultima sa operă cu libretistul Arrigo Boito, care a avut un rol semnificativ în ultima perioadă de creație a compozitorului italian: cu ajutorul lui Boito Verdi a rescris, în 1880, Simon Boccanegra și a compus, șapte ani mai târziu, Otello.

Primul Falstaff verdian a fost baritonul francez Victor Maurel, care îl jucase și pe primul Iago. La Radio România Muzical vă invit să descoperiți un Falstaff al zilelor noastre, întrupat de Nicola Alaimo. În celelalte roluri îi veți asculta pe Massimo Cavalletti (Ford), Francesco Demuro (Fenton), Carlo Bosi (Doctorul Caius), Patrizio Saudelli (Bardolfo), Eva Mei (Alice Ford), Eva Liebau (Nannetta), Marie-Nicole Lemieux (Quickly) și Laura Polverelli (Meg Page).

Giuseppe Verdi - "Falstaff" cu Nicola Alaimo, Massimo Cavalletti, Eva Mei, Eva Liebau, Laura Polverelli, Marie-Nicole Lemieux, Francesco Demuro, Patrizio Saudelli, Giovanni Parodi, Corul și orchestra Teatrului La Scala din Milano, dirijor: Daniele Gatti.

O operă pe care o puteți asculta duminică, 8 noiembrie 2015, de la ora 21.00.

Irina Cristina Vasilescu