Arhivă : Recomandări Înapoi

Capodopere și interpreți de referință la 'Grădina de sunete' - 7 noiembrie 2015

Publicat: vineri, 30 Octombrie 2015 , ora 7.55

Așa cum v-am obișnuit deja, și în săptămâna aceasta diminețile de weekend le petrecem împreună, în Grădina de sunete. Muzică de cameră, concerte instrumentale și repere simfonice cunoscute și unanim apreciate de melomanii din întreaga lume se regăsesc în playlist-ul emisiunii de sâmbătă, 7 noiembrie 2015. De la Scarlatti la Enescu, vă invit să parcurgem împreună o călătorie muzicală de o oră și jumătate, cu popasuri prin universuri sonore create de Wolfgang Amadeus Mozart și Piotr Ilici Ceaikovski, ghidați de măiestria interpretativă a unora dintre cei mai străluciți muzicieni.

Muzica este cel mai vechi glas al Pământului și singurul după care sufletul nostru se ghidează, iar sâmbătă, 7 noiembrie 2015, dăm tonul cu acordurile Concerto-ului grosso nr.5 în re minor de Alessandro Scarlatti, într-o interpretare realizată în spiritul acelor vremuri de Ansamblul "Europa Galante", condus de violonistul Fabio Biondi. Continuăm cu fascinanta lume sonoră a lui Wolfgang Amadeus Mozart, transpusă în Concertul nr.20 KV466 în re minor pentru pian și orchestră și concretizată de doi muzicieni români pe care un singur cuvânt îi definește: excelența. Este vorba despre pianistul Dan Grigore și dirijorul Camil Marinescu, împreună cu Orchestra de Cameră Radio. Galeria muzicienilor români prezenți în programul Grădinii de sunete este completată de violonistul Sherban Lupu, unul dintre cei mai importanți interpreți  ai creației enesciene, președinte al Fundației "George Enescu" din Statele Unite ale Americii și profesor emerit al Universității din Illinois, în cadrul căreia muzicianul născut în România a fondat Ansamblul "George Enescu", promovând astfel muzica marelui compozitor peste ocean. Îi veți asculta și dumneavoastră în Nocturna pentru vioară și orchestră de George Enescu, lucrare care în anul 1900 deschidea drumul capodoperelor de secol XX create de compozitorul român, stabilit pe atunci la Paris. Ultimul reper muzical poartă semnătura interpretativă a Orchestrei Filarmonicii din Viena, iar dacă vă spun că numele dirijorului este Valery Gergiev, avem deja un indiciu asupra lucrării alese. În îndepărtata Rusie îi regăsim așadar pe Piotr Ilici Ceaikovski și a sa confruntare cu destinul concretizată în Simfonia a IV-a op.36 în fa minor, despre al cărei început compozitorul spunea că reprezintă "fatalitatea care ne împiedică să atingem țelul suprem, fericirea... nu putem face nimic decât să ne acceptăm soarta și să ne lamentăm în zadar". O înregistrare realizată în anul 2005 și apărută pe disc în luna noiembrie a aceluiași an, la Casa de Discuri Phillips.

Nu ratați așadar ediția de sâmbătă a emisiunii care vă îmbogățește diminețile de weekend cu muzică de cea mai bună calitate. O plimbare sonoră care să vă ghideze mintea și sufletul către cele mai frumoase trăiri, un loc în care vă veți relaxa, vindeca și regăsi - Grădina de sunete, în fiecare sâmbătă și duminică, între 11:00-12:30, la Radio România Muzical

Alexandru Mija