Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Andreas Ottensamer - albumul 'Brahms - The Hungarian Connection': Music box, 23 martie 2015

Publicat: vineri, 20 Martie 2015 , ora 9.21

În 23 martie 2015 se lansează la nivel internațional cel mai nou album al clarinetistului austric Andreas Ottensamer, intitulat Brahms - The Hungarian Connection. Discul a fost editat de celebra casă Deutsche Grammophon și este inclus și în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

Andreas Ottensamer va împlini în 4 aprilie 26 ani - și deși este încă atât de tânăr este deja recunoscut drept unul dintre cei mai importanți clarinești contemporani la nivel mondial. Este membru al binecunoscutei orchestre a Filarmonicii din Berlin și are deja două discuri înregistrate pentru casa Deutsche Grammophon. Și în mod particular, îl iubește pe Johannes Brahms; adăugăm și faptul că este pe jumătate maghiar și că a mai colaborat cu ansamblul The Philharmonics, dedicat unor proiect neconvenționale și rețeta discului pe care-l ascultăm astăzi este gata.

Un clarinetist pe jumătate maghiar îl iubește pe Brahms 

Tocmai pentru că-l iubește pe Brahms, Andreas Ottensamer a ales să cânte una dintre cele cunoscute lucrări camerale ale acestui compozitor: autumnalul Cvintet op.115 în si minor, înregistrat alături de patru muzicieni, toți, unul și unul: violonistul Leonidas Kavakos, solist al marilor scene internaționale, violonistul Christoph Koncz, cunoscut pentru rolul micului violonist jucat în filmul Vioara roșie, violistul Antoine Tamestit, cu o binecunoscută carieră solistică și violoncelistul Stephan Koncz, membru al Orchestrei Filarmonicii din Berlin.

Eu l-am ascultat pe Andreas Ottensamer, prim clarinetist al Orchestrei Filarmonicii din Berlin, în concertele susținute de acest ansamblu - este imposibil să nu admiri sunetul lui cald, muzicalitatea și virtuozitatea lui. La toate acestea, adaug și inteligența de a aborda proiecte interesante pentru un public foarte larg, așa cum este și albumul Brahms - The Hungarian Connection. Pentru că partea a doua a discului este consacrată unor prelucrări ale unor lucrări cunoscute bazate pe folclor sau chiar din folclor. Veți asculta în aranjamentul lui Stephan Koncz două dansuri ungare de Johannes Brahms, Liebeslieder Walz op.52 nr.6 de Brahm, două dansuri de Leo Weiner și o serie de dansuri din Transilvania - printre ele, și dansuri românești. Este o lume plină de viață în această muzică, pusă în lumină și de prezența unor instrumente colorate, precum țambalul și acordeonul.

Discul poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 23 martie, de la ora 19.00 și în reluare duminică, 29 martie, de la ora 13.05. 

Cristina Comandașu