Arhivă : Recomandări Înapoi

Stanley Clarke – 'Up' - Jazzy hour, 5 februarie 2015

Publicat: miercuri, 28 Ianuarie 2015 , ora 14.24

Stanley Clarke este ceea ce putem numi o epopee, nu doar o legendă. El se confundă cu istoria bass-ului modern, iar contribuția lui la extinderea expresiei acestui instrument și stilurile create și fuzionate reprezintă o temă de studiu academic. Forma lui incredibilă, la aproape 70 de ani, limpezimea cu care articulează și energia pe care o imprimă muzicii se arată pe unul dintre cele mai ritmice și mai bine produse albume ale sale, intitulat ”Up”. Tehnica și semnătura sunt omniprezente, dar și plăcerea, bucuria de a cânta alături de prieteni, de artiști pe măsură. Dacă pe albumele precedente conțin mai mult bas acustic, pe ”Up”, partea acustică este aproape egal împărțită cu cea electrică.

La pian apare mai vechiul partener de concerte Ruslan Sirota, iar la baterie descoperim un tanar fenomen ritmic, pe nume Ronald Bruner Jr. Pe disc sunt prezenți și alți doi foarte tineri virtuozi, parteneri de studio și de drum, pianistul Beka Gochiashvili și bateristul Mike Mitchell, precum și alți iluștri prieteni precum chitariștii Steve Walsh și Jimmy Herring, bateristul grupului Police, Stewart Copeland sau pianiștii Greg Phillinganes și Chick Corea. Compozițiile pentru bas sunt intercalate de momente solo, de o limpezime stranie, sau mai degrabă de o impresionantă măiestrie, ca puncte solide de legătură între temele care sunt preluate cu o intensă intuiție de grup. Titlul colecției, ”Up”, indică exact nivelul, direcția și tempoul pe care imensul artist Stanley Clarke le menține la o vărstă la care alții plâng după pensie. Este unul dintre cele mai bune albume de bas apărute vreodată și fără îndoială unul dintre cele mai bune producții ale anului 2014.



AARON GOLDBERG – ”THE NOW”

Aaron Goldberg face parte dintr-o foarte reușită generație de pianiști de jazz, de prim nivel muzical și se distinge prin rapide reflexe armoice, rezolvări personale, o comandă fluidă a liniei melodice și o logică narativă directă, clară. A convins prin colaborările sale cu Joshua Redman, Wynton Marsalis, Kurt Rosenwinkel sau Guillermo Klein, dar mai ales prin producțiile proprii, unde stilul și compoziția sunt mai bine conturate. ”The Now”, prezintă formula reunită de trio a lui Goldberg, alături de basistul Reuben Rogers și de bateristul Eric Harland, cu aceeași energie ca la debutul din 1998, cu albumul ”Turning point”. Al cincilea album vine cu o variantă aprofundată, maturizată, a adevărului central legat de arta jazz-ului, in care nimic nu se poate repeta, pentru că muzica este creată în planul dinamic al prezentului. Fiecare piesă capturează acele minute de interplay, nimic mai mult. Nu alegi cea mai bună variantă din câteva interpretări identice, ci oferi exact momentul trăit atunci. Trio-ul trece prin mai multe zone idiomatice, atent, fără să scape vreo măsură nemarcată, relevănd locuri mai puțin descoperite ale jazz-ului, cu mult spirit și într-un limbaj cald, accesibil. Aaron Goldberg se inspiră din muzica întregii lumi, pentru a-și calibra apoi toate calitățile într-un mediu creativ pe care doar jazz-ul îl poate forma. 


Berti Barbera