Arhivă : Recomandări Înapoi

Oratoriul 'Messiah' de Händel pe 'Scena europeană' - 17 decembrie

Publicat: vineri, 12 Decembrie 2014 , ora 10.39

"Händel este cel mai mare compozitor care a trăit vreodată, întotdeauna îmi voi scoate pălăria în fața muzicii lui și voi îngenunchea cu umilință la mormântul său." scria Ludwig van Beethoven în 1824.

...A fost apreciat de contemporani, mai ales pentru lucrările vocal-instrumentale, care constituie cea mai mare parte a creației sale, deși preocuparea lui pentru muzica instrumentală a fost fructificată în numeroase opusuri.

Oratoriile și operele händeliene constituie izbânzi ori eșecuri, fiind ovaționate ori dezaprobate, au creat dispute, reprezentând chintesența vieții muzicale a timpului.

24 de zile, atât i-au trebuit lui Händel să compună una dintre capodoperele creației sale - "Messiah" - cel mai cunoscut oratoriu...poate cel mai frumos din toate timpurile. A fost creat în 1741, între 22 august și 4 septembrie, confirmând încă odată ușurința și spontaneitatea pe care compozitorul o avea chiar și în compunerea celor mai fastuoase partituri. "Am terminat-o, Doamne, și Îți mulțumesc... uite c-am terminat-o... nici nu-mi vine să cred! Aleluia!" se spune că ar fi șoptit Händel cu ochii spre cer, în momentul în care a așternut, pe portativ, ultima notă.

Prima audiție a lucrării a avut loc nu la Londra, în mediul cotidian de afirmare a compozitorului, ci în Irlanda, la Catedrala din Dublin la 13 aprilie 1742. Succesul a fost impresionant și lucrarea a fost imediat catalogată ca fiind esența geniului händelian, păstrându-și până în zilele noastre locul în galeria marilor capodopere.

La Radio România Muzical, nu pierdeți ocazia de a asculta monumentala lucrare, cu al său înălțător... "Aleluia"... În cadrul programului "Scena europenă" de miercuri 17 decembrie, de la ora 21,00 - înregistrarea concertului susținut de Corul "BBC Singers" și Orchestra Barocă "St. James" la "Temple Church" din Londra în 20 decembrie 2013. Dirijor David Hill. Soliști: soprana Ruby Hughes, contratenorul David Allsopp, tenorul Robin Tritschler și basul Neal Davies.

Mihai Stănescu