Arhivă : Recomandări Înapoi

Barenboim și Staatskapelle din Berlin – ‘Concerte de 5 stele’, 8 decembrie

Publicat: vineri, 5 Decembrie 2014 , ora 11.49

Pentru iubitorii muzicii simfonice, Orchestra Filarmonicii din Berlin este un reper al sonorității în interpretarea marilor simfonisti ai culturii germane. Este orchestra legendarilor Furtwängler sau Karajan, orchestra la pupitrul căreia, în secocul trecut, a ridicat bagheta și Johannes Brahms.

Dar dincolo de monumentala clădire cu « zidurile de aur » care gazduiește filarmonica în inima orașului (înainte însă de căderea zidului Berlinului, era poziționtă chiar la granița, sfidând, cu fațada poleită, zidul sumbru care dădea spre Est), Berlinul se poate lăuda si cu o altă istorică orchestră europeană: Staatskapelle, actuala orchestră a Operei Unter den Linden înființată în 1570, când era ansamblul de muzicieni la curtea Brandenburg. În 1700 devenea Orchestra Regală a Curții Prusace iar în 1724 era afiliată Operei Regale instaurate de Frederick cel Mare, Hofoper. Și astăzi, Staatskapelle servește drept orchestră a Operei de Stat din Berlin dar, chiar dacă își petrece cea mai mare parte a activități în fosa Staatsoper Unter den Linden, are și autonomie repertorială, are angajamente și concerte separate de producțiile de operă. Capela de stat din Berlin și-a construit în timp un profil remarcabil între ansamblurile simfonice europene, prestigiu care în istoria recentă se datorează și unei ilustre personalități muzicale care se află la conducerea sa de mai bine de 20 de ani - Daniel Barenboim.

Muzicianul argentinian dă un nou impuls în reformularea scenei muzicale a Berlinului

În 1992, Daniel Berenboim era numit director al Operei de Stat din Berlin, în anul 2000 a fost desemnat dirijor pe viață al orchestrei acesteia, Staatskapelle, la pupitrul căreia, ne amintim, a deschis toamna trecută Festivalul Enescu de la București.

Daniel Barenboim și Staatskapelle Berlin nu se limitează la realizări ca integrala operelor de Wagner și a simfoniilor de Beethoven, Mahler, Schumann sau compoziții contemporane. O inițiativă de apreciat este și înființarea la Berlin, în anul 2005, a unei grădinițe muzicale. Iar la capitolul proiectelor personale ale lui Daniel Barenboim la Berlin, să nu uităm de faimoasa Academie Barenboim-Said, care în anul 2015 va deschide aici porțile unei noi serii de studenți - o continuare a proiectului de pace început în 1999 împreună cu filologul palestinian Edward Said, Orchestra West-Eastern Divan, formată din tineri muzicieni israelieni, palestinieni, libanezi, egipteni, sirieni, iordanieni și spanioli. Ce propune noua Academie Barenboim Said, de la Berlin? Guvernul german a investit peste 20 de milioane de euro în această academie care va oferi 2 ani de specializare pentru 100 de studenți din Orientul Mijlociu care vor studia aici nu doar muzica, dar și afaceri internaționale, politică, istorie, umanitarism, limba arabă și ebraică.

Orchestra, o platformă contra ignoranței

"Muzica este privită adesea ca într-un turn de fildeș, pentru mulți este un divertisment, pentru alții o oază de frumusețe în care să se refugieze." spunea Barenboim. "Vreau să combat asta. Muzica ne aduce în armonie, unii cu ceilalți. Orchestra este o platformă contra ignoranței, o platformă a reconcilierii prin muzică" …cuvintele unui artist care în 2010 își împărțea premiul german pentru pace Westphalia, în valoare de 50 de mii de euro, cu membrii orchestrei sale, West-Eastern Divan.

Daniel Barenboim și Gustavo Dudamel au deschis Musikfest Berlin, ediția 2014

În calitate de pianist, Daniel Barenboim și orchestra sa, Staatskapelle din Berlin, au deschis ediția cu numărul 10 a Festivalului de Muzică, Musikfest, ce are loc anual la începutul lunii septembrie în Berlin: un program integral Brahms cu cele două concerte pentru pian și orchestră avându-l la pupitrul pe celebrul dirijor venezuelean Gustavo Dudamel.

De neratat înregistrarea live a acestui eveniment din 2 septembrie 2014, în emisiunea Concerte de 5 stele la Radio România Muzical, luni, 8 decembrie, de la ora 15.10.

Ana Voinescu